Unde greşeşti cand framanţi painea de casa

Unde greşeşti cand framanţi painea de casa

Framantatul painii ramane o arta şi necesita o tehnica speciala. Daca vreţi sa obţineţi o paine pufoasa şi bine crescuta, e indicat sa nu va abateţi de la anumite reguli.

Daca painea nu creşte, inseamna ca aluatul nu a fost framantat suficient, iar glutenul nu-l poate lega. Nu trebuie decat sa mai framanţi puţin inainte de a da painea la cuptor pentru a pune glutenul in mişcare. Nici daca framantam prea mult painea nu va creşte frumos. Acest lucru se intampla cand foloseşti un mixer. Daca vezi ca aluatul incepe sa se stranga in jurul paletei care mixeaza, opreşte aparatul.

Se intampla ca painea sa nu creasca suficient şi atunci cand aluatul este lasat prea mult la crescut. Data viitoare micşoreaza perioada in care il laşi la dospit sau, daca ştii ca ai nevoie de mai mult timp inainte de a-l pune la cuptor, nu-l lasa intr-un loc calduros. Daca vezi ca este prea crescut, este bine sa scoţi aerul din aluat, lovindu-l de cateva ori de masa de lucru şi apoi punandu-l intr-o tava unsa. 

Uneori se intampla ca painea sa nu işi mareasca volumul  pentru ca temperatura din cuptor nu a fost suficient de puternica. Aluatul are nevoie de un şoc termic. Trebuie sa preincalzeşti cuptorul cu minimum 30 de minute inainte de a introduce painea, scrie Gustarte.ro.

Înainte de a fi pus la cuptor, aluatul trebuie sa işi dubleze marimea iniţiala. Coaja groasa poate un fi semn ca ai framantat prea mult aluatul sau ai scos tot aerul din el atunci cand l-ai scos din vasul in care a dospit. Data viitoare poţi incerca sa ungi vasul cu puţin ulei sau unt inainte de a pune aluatul la crescut. Trebuie sa lucrezi cu el cu foarte mare grija.