Un singur aliment inclus in alimentatia zilnica duce la scaderea colesterolului

Un singur aliment inclus in alimentatia zilnica duce la scaderea colesterolului

Un singur aliment inclus in alimentatia zilnica duce la scaderea colesterolului – Un studiu american realizat pe un esantion de persoane cu risc de diabet spune ca daca in regimul alimentar zilnic sunt incluse si nucile, valorile colesterolului se vor imbunatati.

Cercetatorii de la Universitatea Yale au supus studiului un numar de 112 persoane, pe care le-au impartit in doua grupe. În primul grup, participantii au beneficiat de sfaturi privind nutritia si au urmat un regim sarac in calorii. În celalalt grup, fiecare persoana a consumat ce a dorit, fara a primi vreun sfat.

Apoi, cercetatorii le-au cerut unor persoane alese la intamplare sa consume zilnic, in plus fata de regimul lor, 56 de grame de nuci (336 de calorii). Celelalte persoane nu au mancat nuci timp de sase luni.

Dupa aceasta perioada, cercetatorii au constatat o scadere a colesterolului rau (LDL) si a colesterolului total in cazul persoanelor care consumasera zilnic nuci, se arata in raportul publicat in revista BMJ Open Diabetes Research & Care si preluat de Le Parisien, potrivit site-ul 20minutes.fr.

Desi nucile aduc beneficii organismului, datorita acizilor grasi, vitaminelor si mineralelor pe care le contin, trebuie evitat consumul excesiv, intrucat au multe calorii si ar putea favoriza o crestere in greutate.

Nucile mai contin si o serie de minerale necesare mentinerii sanatatii organismului, precum: mangan, cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc si seleniu.

Cuprul este un co-factor esential pentru multe enzime din organism, stimuland activitatea enzimatica a celulelor si imbunatatind metabolismul.

5 motive pentru care ar trebui sa le introduci in dieta ta:

Acizii graşi omega 3

Acizii omega 3 pe care nucile ii conţin protejeaza impotriva iregularitaţii
batailor inimii care duc la apariţia atacurilor de cord, scad nivelul de trigliceride şi colesterolul „rau“ şi il cresc pe cel bun pentru organism.

Arginina

Este un amino-acid care ajuta la imbunataţirea sanataţii vaselor de sange, relaxandu-le şi facandu-le mai flexibile şi mai puţin predispuse apariţiei cheagurilor. De asemenea, arginina are un rol important in creşterea sistemului imunitar.

Fibre

Nucile sunt o sursa excelenta de fibre, care ajuta la menţinerea funţionarii intestinelor, scazand nivelul colesterolului şi controland nivelul de zahar in sange, prevenind apariţia diabetului zaharat de tip 2.

Vitamina E

Este un puternic antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi, prevenind deteriorarea ţesuturilor şi a celulelor roşii. În plus, vitamina E este esenţiala pentru o piele sanatoasa şi un sistem imunitar puternic.

Mineralele

Nucile au un conţinut important de minerale. Printre acestea se numara: manganul (intervine in diferite reacţii enzimatice: sinteza colagenului, construcţia oaselor şi articulaţiilor, metabolismul glucidelor, steroizilor şi a unor hormoni proteinici), cuprul (contribuie la integritatea membranelor celulare, limiteaza formarea radicalilor liberi, creşte imunitatea, reduce simptomele artritei, menţine vasele arteriale sanatoase), potasiul (susţine activitatea cardiaca) şi calciul (indispensabil pentru asigurarea soliditaţii osoase şi funcţionarii celulelor musculare şi nervoase), fierul (permite transportul oxigenului prin hemoglobina globulelor roşii).

De asemenea, conţin magneziu (intervine in metabolismul glucidelor, lipidelor şi proteinelor, in excitabilitatea neuromusculara, in activitaţile enzimatice, in permeabilitatea celulara, in coagularea sangvina etc), zinc (protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi, ajuta ficatul in detoxifierea de alcool) şi seleniu (antioxidant, hepatoprotector, stimuleaza fertilitatea).