Un medicament experimental pentru Alzheimer contribuie la regenerarea ţesutului osos al dinţilor

Un medicament experimental pentru Alzheimer contribuie la regenerarea ţesutului osos al dinţilor

Daca pana acum cariile şi lucrarile dentare afectau ireversibil structura dinţilor, acest lucru este pe cale sa se schimbe. Cercetatorii de la King’s College din Londra au dat publicitaţii un studiu care susţine descoperirea unui medicament care contribuie la refacerea ţesutului osos al dintelui, dupa ce cariile sau fracturile dentare sunt reparate.

Cercetatorii britanici au descoperit ca un medicament experimental pentru Alzheimer, numit Tideglusib are ca efect secundar refacerea dentinei, partea osoasa a dintelui, alcatuita din ţesut calcifiat (practic, partea aflata sub smalţ).  

Aceasta metoda extrem de simpla va putea fi folosita intr-o mulţime de proceduri stomatologice. Medicamentul va aparea pe piaţa intr-un timp destul de scurt, spune autorul studiului, Paul Sharp. Tideglusib, folosit in studiile clinice ca medicament pentru afecţiuni neurologice, are ca efect stimularea celulelor neuronale in procesul de creştere, dar, dupa cum s-a descoperit, stimuleaza şi dinţii pentru a produce mai multe celule stem, care regenereaza dentina in zonele expuse in urma problemelor dentare.

În mod normal, un strat extrem de subţire de dentina va creşte peste o leziune, nici pe departe suficienta pentru a salva un dinte grav afectat. Cand este aplicat Tideglusib pe partea afectata a dintelui, acesta blocheaza enzima care impiedica dentina sa creasca şi astfel intreaga zona se regenereaza in totalitate.

“Faptul ca medicamentul a fost deja testat in studii clinice pentru Alzheimer reprezinta o oportunitate ca acest tratament sa fie lansat cat mai repede pe piaţa”, adauga autorul studiului.

Foto: pixabay.com