Traditii si obiceiuri de Sfantul Ioan. Ce trebuie sa faci ca sa fii ferit de boli tot anul

Traditii si obiceiuri de Sfantul Ioan. Ce trebuie sa faci ca sa fii ferit de boli tot anul

Pe 7 ianuarie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, numit “Înaintemergatorul Domnului” pentru ca a anuntat venirea lui Hristos. In aceasta zi de sarbatoare nu lipsesc nici traditiile si obiceiurile populare, Iordanitul femeilor sau obiceiul Vergelului fiind doar doua dintre ele. Traditia din stramosi spune ca, in dimineata Sfantului Ion, este bine sa te stropesti cu agheasma pentru a fi ferit de boli tot anul.

Sarbatorile inchinate SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL includ zamislirea (23 septembrie), nasterea (24 iunie), Soborul Sfantului Ioan Botezatorul (7 ianuarie).

Sfantul Ioan Botezatorul a fost varul dupa trup al Mantuitorului, nascut in chip minunat din Elisaveta, soţia lui Zaharia, pe cand aceştia nu mai sperau ca vor avea copii, fiind prea batrani. A tresaltat in pantecele mamei sale, atunci cand aceasta s-a intalnit cu Fecioara Maria care-L purta pe Iisus.

Traditii si obiceiuri de Sfantul ION. Sarbatoarea de Sfantul Ion mai este cunoscuta si sub numele de “Sant-Ion”, “Înaintemergatorul Domnului” sau “Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul”. Se stie din traditia populara ca Sfantul Ioan este protectorul pruncilor si se mai tine pentru ca pruncii sa se nasca sanatosi, fara malformatii sau diformi. Totodata, ziua de Sfantul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbeaza ziua de Sfant Ion pentru ca Dumnezeu sa le fereasca gospodariile de foc si animalele de fiarele salbatice, citeaza realitatea.net.