TARATELE DE GRAU

TARATELE DE GRAU

TARATELE_DE_GRAU_37392.jpgTaratele de grau sunt folosite de sute de ani, sunt un tratament ieftin si eficient, pentru o multime de boli.

Tarata de grau este coaja bobului de grau, care rezulta din macinarea graului pentru a se obtine faina de grau. Ieftine si la indemana oricui, taratele de grau, sunt unul dintre cele mai importante „medicamente” ale naturii, cu rezultate surprinzatoare intr-o multime de boli.

In urma cercetarilor s-a stabilit ca cerealele integrale si inclusiv taratele din grau contin inhibitori de proteaze si antioxidanti, care au un rol foarte important in inactivarea substantelor carcinogene. Virtutile terapeutice ale taratelor de grau sunt multiple.

Proprietatile medicinale

Bogate in grupul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9), in aminoacizi si minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu etc.), taratele de grau au numeroase proprietati medicinale: regleaza digestia, sunt emoliente, in special pentru stomac si intestine, laxative, nutritive, reconfortante, remineralizante, tonic general.

Sunt indicate in urmatoarele afectiuni: afectiuni endocrine, afectiuni ale ovarelor, afectiunile prostatei, adenopatii, anemie, cancer, dermatoze diferite, diabet zaharat, epilepsie, obezitate, afectiuni neuro-musculare, afectiuni neurologice, afectiuni ale sistemului neuro-vegetativ, afectiuni cardiace, ateroscleroza, afectiuni digestive, ale ficatului, constipatie cronica, dureri epigastrice, hemoroizi, adenom de prostata, fibrom uterin, impotenta sexuala, sterilitate, afectiuni renale, cistita, retentie urinara, laringita, rahitism, depresie nervoasa, nevroze, rheumatism, majoritatea afectiunilor care sunt denumite cu „hipo” sau „hiper”, pentru ca taratele contribuie la reglarea intregului organism.

Tratamente cu tarate de grau

Laringita, faringita – apa de tarate cu miere, daca nu exista contraindicatii. Rezolva foarte rapid aceasta afectiune.

Cancer de colon – se pun 5 linguri de tarate de grau la un litru de apa, se lasa pentru 8-12 ore (de seara pana dimineata), cand se strecoara si se consuma indulcit cu miere (daca nu exista contraindicatii).

Dureri abdominale sau reumatice, dureri sciatice – se pun tarate intr-un saculet de panza, se incalzesc si se aplica calde pe locul dureros. Remediul e bun si la dismenoree(durerea menstruala) sau fibroame uterine. Taratele se pot incalzi cu apa calda sau cu ceaiuri calde, cu care se umezeste saculetul inainte de aplicare. Se tine cat timp este cald. Se pune apoi din nou apa calda (ceai) si se aplica pe locul bolnav.

Boli de piele cronice (inclusiv cancer) – se fac bai cu tarate: 500 g tarate se pun in cada, intr-un saculet, peste care se toarna apa fierbinte. Apoi se completeaza cu apa rece, pana se ajunge la temperatura dorita(preferabil temperatura corpului) si se sta in cada 20-30 de minute. Baile se fac zilnic. Intern, se consuma tarate de grau cu plante medicinale specifice bolii, in una din formele de mai sus. Are rol cicatrizant, emolient si este indicat si in psoriazis sau ihtioza.

Diaree – intr-un litru de apa se pun la macerat 5 linguri de tarate si 4 linguri de afine uscate. Se consuma zilnic. Daca se adauga doua linguri de miere, este un foarte bun laxativ, dar daca cantitatea este mai mare – 3-4 linguri pe zi – mierea devine utila contra diareei. In plus, mierea ajuta la foarte multe alte afectiuni, inclusiv in afectiunile intestinale care au nevoie de antibiotice, distrugand o serie de germeni patogeni.

Constipatie cronica – se pun la 1 litru de apa 5-8 linguri de tarate de grau si 4 lingurite de stafide maruntite. Se lasa de seara pana dimineata, cand se strecoara prin tifon. Se consuma lichidul in cursul zilei. Este un tratament simplu, foarte eficient si care se poate lua perioade lungi de timp.

Prostata – apa de tarate facuta cu ceai de seminte de bostan. Se iau 8 linguri de seminte si se maruntesc cu coaja cu tot (neprajite si nesarate). Se pun intr-un litru de apa si se fierb 15 minute. Se lasa sa se raceasca. Se scurge numai apa de la suprafata, care contine ulei de bostan, si se pune deoparte pana a doua zi. Restul de lichid se va turna nestrecurat peste 5 linguri de tarate de grau. Se lasa de seara pana dimineata, apoi se strecoara. Se combina cu apa care contine uleiul. Se pot adauga sucul de la doua lamai si, eventual, miere, daca nu aveti diabet, obezitate sau nu sunteti alergici.

Apa de tarate

Mai putin eficienta la obezitate, dar utila pentru anemii si boli nervoase. Se pun 3-4 linguri de tarate intr-un litru de apa si se lasa de seara pana dimineata, apoi se strecoara. Se consuma in locul apei, fiind mult imbogatita cu vitaminele din complexul B. Ajuta pe cei care au probleme cu stresul sau au anumite dereglari la nivelul creierului. Este recomandata si celor care doresc sa-si imbunatateasca memoria sau se afla in fata unor examene. Persoanele varstnice care au avut sau au suferinte cronice prelungite pot sa foloseasca permanent aceasta apa. Pentru a fi mai gustoasa si mai bogata in vitamine, in apa se pot adauga suc de lamaie si miere. Exceptie fac diabeticii si alergicii la cele doua alimente.

Dana Serbanescu

Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit 133997