Sfaturile lui Osho. De la cum trebuie sa mancam (si nu neaparat ce) pana la cum trebuie sa ne rugam

Sfaturile lui Osho. De la cum trebuie sa mancam (si nu neaparat ce) pana la cum trebuie sa ne rugam

Osho este fondatorul curentului spiritual Neo-Sannyas sau Oshoism (curent denumit dupa numele sau). A fost un filozof, guru si invatator spiritual indian, care la nastere a primit numele Chandra Mohan Jain, devenit apoi Osho.

Gandirea sa a creat isterie la nivel international. Cartile cu sfaturile sale se vand ca painea calda, desi exista foarte multi critici care spun ca filozofia lui de viata este irealizabila.

Cateva dintre sfaturile lui Osho
Iata cateva dintre sfaturile care au creat controverse de-a lungul timpului, de la celebrul guru Osho:

„Mancarea nu te face spiritual, insa daca eşti spiritual, obiceiurile culinare ţi se vor schimba. Nu conteaza ce mananci. Poţi sa fii vegetarian, insa de o cruzime extrema şi violent ; poţi sa nu fii vegetarian, insa sa fii placut şi iubitor.

Ce mananci nu face aici diferenţa. În India, sunt comunitati care au fost dintotdeauna vegetariene. Jainistii au trait numai cu hrana vegetariana, multi brahmani au mancat numai mancare vegetariana, nu sunt violenti insa nu sunt nici spirituali.

Jainistii sunt cea mai materialista comunitate din India, cea mai atrasa de posesiuni, de acumulare; de-asta au devenit si cei mai bogati. Ei sunt evreii Indiei.

O comunitate non-vegetariana din Occident nu este cu nimic diferita de aceste comunitati vegetariene din India – dimpotriva! Trebuie amintit un lucru foarte important: daca esti violent si vegetarian, atunci violenta ta va gasi alte cai pentru a se exprima. Este ceva natural, pentru ca daca mananci mancare non-vegetariana, acest lucru iti elibereaza violenta.

Asadar, daca cunoasteti vreun vanator, probabil ca ati realizat ca sunt cei mai iubitori oameni. Intreaga lor violenta este eliberata prin vanatoare; sunt foarte prietenosi, foarte iubitori. Dar un om de afaceri vegetarian nu va avea nici o cale pentru a-si elibera violenta, care devine o cautare pentru bogatie si putere ; se concentreaza pe aceste doua lucruri.

Dar se intampla si invers – i s-a intamplat lui Mahavira. Mahavira provenea dintr-o familie de razboinici, era un “kshatriya” , violenta era ceva obisnuit pentru el. Insa un efort de meditatie profund si o tacere de 12 ani l-a schimbat interior. Cand s-a schimbat esenta, s-a schimbat si expresia ; cand s-a schimbat interiorul, s-a schimbat si caracterul. Dar schimbarea caracterului nu a fost punctul de pornire, ci o consecinta.

Citeste continuarea pe teotrandafir.com