Reprezentanţii autoritaţilor au trecut la represalii si au luat la picior cabinetele pentru a-i sili pe doctori sa semneze actele adiţionale chiar in faţa pacienţilor

Reprezentanţii autoritaţilor au trecut la represalii si au luat la picior cabinetele pentru a-i sili pe doctori sa semneze actele adiţionale chiar in faţa pacienţilor

În faţa refuzului patronatului medicilor de familie de a semna noul contract-cadru cu Casa Naţionala de Asigurari de Sanatate, reprezentanţii autoritaţilor au trecut la represalii. La Sibiu, ei au luat la picior cabinetele pentru a-i sili pe doctori sa semneze actele adiţionale chiar in faţa pacienţilor.

Sursa Adevarul.ro

Autor  Daniela Serb

Doar medicii de familie care au semnat actele adiţionale la noul contract cu Casa Naţionala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au putut acorda ieri consultaţii gratuite, sau au putut elibera reţete compensate sau trimiteri la medicul specialist.  Restul au facut-o pro bono sau contra unei taxe, a explicat dr. Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreşedintele Societaţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNFM) care a adaugat ca patronatul medicilor de familie se afla in conflict cu Casa pentru ca au cerut o suplimentare de 100% a fondurilor alocate – respectiv de la 5,7% la 10% – dar şi o debirocratizare reala a activitaţii acestui segment sanitar. Ce au primit? 5,8% şi promisiuni de reducere a birocraţiei.  

„Ne rugam de ei de 5 ani sa se renunţe la hartii“

Medicii de familie susţin ca s-au saturat sa faca tone de harţoage şi pentru Casa şi pentru Minister, in condiţiile in care exista sistem informatic integrat. Ei spun ca nu are niciun rost are sa printeze reţetele daca tot sunt electronice sau trimiteri verzi, albe sau galbene şi sa ţina registre, in loc sa consulte pacienţi. „Ne rugam de ei de 5 ani sa se renunţe la hartii in condiţiile in care noi, medicii, avem semnatura electronica. Ce mi-aş dori este sa nu mai pun pacientul pe drumuri o saptamana pentru a-şi procura un amarat de spray de astm şi sa nu mai scriu hartii timp de 10 minute dintr-o consultaţie“, spune dr. Sandra Adalgiza Alexiu. ( foto ).