Reguli alimentare de respectat in steatoza hepatica

Reguli alimentare de respectat in steatoza hepatica

Din alimentatia recomandata pacientilor diagnosticati cu steatoza hepatica nu trebuie sa lipseasca fructele, legumele, cerealele integrale, branzeturile degresate, carnea slaba de pui si de vita. De asemenea, este recomandat si consumul de peste (somon, macrou), deoarece este o sursa importanta de acizi grasi Omega 3 şi Omega 6, care ajuta la reglarea nivelului colesterolului si al trigliceridelor.

Alimentele care trebuie excluse sau evitate sunt cele pentru care e nevoie de un efort digestiv mare, de exemplu: produsele de tip fast-food, mezelurile, carnea grasa de porc, cea de oaie, organe (rinichi, creier), icrele, maioneza, cartofii prajiti si orice alte mancaruri preparate prin prajire. De asemenea, trebuie evitate bauturile carbogazoase, carnea tocata (mici, sarmale), untura, slanina, afumaturile, sosurile, rantasurile, dulciurile (mai ales cele concentrate), pizza, conservele din carne, smantana, branzeturile grase, inghetata si untul.

In cazul persoanelor supraponderale diagnosticate cu steatoza hepatica, scaderea in greutate are efecte benefice si este recomandata. Totusi, trebuie acordata o mare atentie deoarece este contraindicata slabirea brusca, prin diete restrictive hipocalorice, deoarece steatoza hepatica se poate agrava.  Pentru a slabi, medicul nutritionist trebuie sa recomande  un regim individualizat, in functie de problemele medicale asociate.

Dieta trebuie sa fie echilibrata, sa cuprinda grupele importante de nutrienti si sa contina cu pana la 500-1.000 kcalorii mai putin decat necesarul obişnuit al fiecarui individ in parte. Este recomandata reducerea greutatii corporale cu 10%, dupa care se va incerca menţinerea greutatii in limitele normale.

Nutritionistii recomanda pacientilor care sufera de boala ficatului gras sa aiba o dieta alcatuita in proportie de 40-50% din carbohidrati. Bineinteles, este indicat sa se evite carbohidratii care provin din alimente procesate si bogate in zaharuri. Cantitati semnificative de carbohidrati sanatosi se regasesc in alimente precum: fructele (in special bananele, merele, capsunele), nucile si alunele, semintele de chia, semintele de dovleac, cerealele integrale, cartoful, cartoful dulce, lintea, fasolea, mazarea. Atunci cand vine vorba despre fructe, pacientul cu steatoza hepatica nu trebuie sa exagereze cu cantitatile consumate asta pentru ca fructoza poate favoriza depozitele de grasime de la nivelul ficatului. Studiile au dovedit faptul ca fructoza consumata in exces mareste cantitatea de grasime de la nivelul ficatului si favorizeaza inflamatia in organism.

Pacientilor cu ficat gras li se recomanada verificari cardiologice periodice, exercitiu fizic zilnic, controale periodice ale glicemiei asociate cu  tratamentul corect al diabetului zaharat tip 2 daca este asociat steatozei hepatice si excluderea completa a consumului de alcool.

Sedentarismul pune in pericol sanatatea pacientilor cu steatoza hepatica, inrautatind starea ficatului. De aceea, este foarte important ca pacientii care primesc diagnosticul de boala de ficat gras sa adopte un stil de viata mai activ, din care sportul zilnic sa faca parte.

Sursa foto: Shutterstock