Regimul pentru pacientii cu guta: alimente permise si interzise

Regimul pentru pacientii cu guta: alimente permise si interzise

Guta este o forma dureroasa de artrita. Boala apare atunci cand o cantitate prea mare de acid uric se acumuleaza si formeaza cristale in interiorul articulatiilor tale. De obicei, guta incepe in degetul mare de la picioare, insa se poate extinde la genunchi, incheieturile mainilor, glezne, coate si degete daca este lasata netratata.
Organismul nostru produce acid uric dupa ce descompune o substanta numita purina. Si organismul poate sa produca purine, dar acestea se gasesc si in multe alimente pe care le mananci.

Persoanele care sufera de guta se confrunta cu atacuri severe si subite de durere, umflaturi si inflamatie la nivelul articulatiilor. Daca suferi de guta, e bine sa stii care este cea mai buna dieta sau cel mai bun regim alimentar, precum si ce alimente ar trebui sa eviti. Cercetarile arata ca daca vei restrictiona consumul de alimente bogate in purine si vei lua medicamentele corespunzatoare, vei putea sa previi atacurile de guta, scrie healthline.com.

Ce alimente ar trebui sa eviti daca ai guta?

Daca esti predispus la atacurile sau episoadele subite de guta, evita principalii „vinovati” – alimentele cu un continut ridicat de purine. Aceste alimente contin mai mult de 200 mg de purine la 100 de grame.

De asemenea, ar trebui sa eviti alimentele bogate in fructoza, precum si alimentele cu un continut moderat de purine, care contin intre 150 si 200 mg de purine la o portie de 100 de grame. Acestea ar putea declansa un episod de guta.

Iata cateva alimente cu un continut mare si moderat de purine si care contin multa fructoza, pe care ar fi bine sa le eviti:

•    toate tipurile de organe de la animale – acestea includ ficatul, rinichii, pancreasul si creierul;
•    carnea de fazan, de vita si de vanat (caprioara);
•    carnea de peste: heringul, pastravul, macroul, tonul, sardinele, ansoa, eglefinul si alte tipuri;
•    alte fructe de mare: scoici, crab, creveti si icre;
•    bauturile cu mult zahar: mierea, siropul de agave si siropul de porumb cu un continut ridicat de fructoza;
•    drojdia: diferite tipuri de drojdie nutritiva, drojdie de bere si alte suplimente pe baza de drojdie;

Pe langa cele enumerate mai sus, ar trebui sa eviti carbohidratii rafinati, precum painea alba, prajiturile si biscuitii/fursecurile. Desi acestea nu au un continut mare de purine sau de fructoza, ele au putini nutrienti si pot creste nivelul acidului uric din organism.

Ce alimente ar trebui sa mananci daca ai guta?

Desi dieta pacientilor care sufera de guta elimina multe alimente, exista o multime de variante de care te poti bucura la masa. Alimentele care sunt considerate a fi sarace in ceea ce priveste continutul de purine au mai putin de 100 mg de purine la 100 de grame.

Iata mai jos o lista de alimente care sunt, in general, sigure pentru a fi consumate de pacientii cu guta:

•    fructele – toate fructele sunt, in general, bune pentru cei cu guta; ciresele ar putea ajuta chiar la prevenirea atacurilor de guta, prin faptul ca scad nivelul acidului uric si reduc inflamatia;
•    legumele – toate legumele sunt permise, inclusiv cartofii, mazarea, ciupercile, vinetele si legumele frunzoase (de un verde inchis la culoare);
•    leguminoasele – toate leguminoasele sunt permise, inclusiv lintea, fasolea, soia si tofu;
•    nucile: toate nucile si semintele sunt recomandate pacientilor cu guta;
•    cerealele integrale – acestea includ fulgii de ovaz, orezul brun si orzul;
•    produsele lactate – toate sunt considerate sigure, dar cele cu un continut scazut de grasime par sa fie indeosebi benefice pentru cei cu guta;
•    ouale;
•    bauturile: ceafeaua, ceaiul si ceaiul verde sunt permise;
•    uleiurile vegetale, inclusiv cele de cocos, de masline si de seminte de in sunt permise pacientilor cu guta.

Daca nu stii exact daca suferi de guta, insa ai dureri, mergi la medic pentru un diagnostic corect si respecta recomandarile lui in ceea ce priveste regimul alimentar!

Sursa foto: Shutterstock