Prajitura cu ciocolata neagra şi vişine in alcool

Prajitura cu ciocolata neagra şi vişine in alcool

 

Te pregateşti de o aniversare sau ai pofta de ceva dulce.  Chef Ana Consulea iţi propune o prajitura cu ciocolata şi vişine. Iata care sunt ingredientele de care ai nevoie!

 

 

Sirop şi vişine in alcool

  • 150 gvişine fara samburi
  • 50 g apa
  • 65 g zahar
  • 50 g vodka

Blat

  • 1 ou
  • 40 g zahar
  • 35 g faina
  • 5 g cacao
  • 2 g sare

Inserţie cu vişine

  • 110 g piure de vişine
  • 15 g zahar
  • 4 g gelatina foi

Mousse de ciocolata neagra

 

Glasaj

  • 100 g zahar
  • 45 g cacao
  • 110 g apa
  • 50 g smantana pentru frişca
  • 5 g gelatina

Decor

  • 200 g ciocolata 72%
  • 1 g colorant pudra sidefat

 

Siropul şi vişinele in alcool

Pregatiţi un sirop din apa şi zahar. Adaugaţi alcoolul şi visinele. Lasaţi peste noapte.

 

Blatul

Mixaţi ouale cu zaharul pana devin tot o spuma. Adaugaţi, amestecand din centru spre exterior, cu o spatula (NU cu mixerul, pentru a nu sparge bulele de aer) faina amestecata in prealabil cu cacaoa şi sarea. Posati 10 cercuri individuale de 8 cm sau intindeţi pe o tava şi coaceţi la 180 grade Celsius. Daca optaţi pentru a doua varianta, cand blatul s-a racit, decupaţi cu un cerc de 8 cm baza prajiturii.

 

Mousse de ciocolata neagra 72%

Fierbeţi laptele şi turnaţi-l peste ciocolata. Amestecaţi pana se topeşte toata ciocolata şi raciţi pana la 45 grade Celsius. Adaugaţi frişca batuta, amestecand din centru spre exterior cu un tel. Mare atenţie la temperatura ciocolatei! Daca va fi prea rece, mousseul va fi tare şi granulos.

Inserţia cu vişine

Hidrataţi gelatina in apa rece. Fierbeţi piureul de vişine impreuna cu zaharul. Luaţi de pe foc, adaugati gelatina şi amestecaţi bine cu un tel. Daca doriţi, puteţi adauga şi aici puţin alcool.

Turnaţi amestecul in forme de silicon semisfere, mai mici decat cele in care veti turna mousseul, astfel incat inserţia sa incapa fara probleme in interiorul prajiturii. Va amintiţi de vişinele lasate de ieri in siropul cu alcool? Este timpul sa le scoateţi din sirop şi sa le puneţi, cate 4 in fiecare inserţie, peste piureul de vişine. Congelaţi.

Glasajul

Hidrataţi gelatina! Fierbeţi apa, smantana din frişca, zaharul şi cacaoa impreuna. Luaţi de pe foc şi adaugaţi gelatina. Raciţi şi folosiţi la 35 grade Celsius.

Placuţe de ciocolata pentru decor

Topiţi 200 grame de ciocolata. Raciţi-o pana ajunge la 32 grade Celsius şi intindeţi-o pe o folie de acetofan data cu colorant pudra sidefat. Daca nu aveţi folie de acetofan, puteţi folosi şi folie de plastic, pe care o intindeţi pe o tava. Raciţi.

Montaj

Turnaţi cu posul mousseul de ciocolata, introduceţi in centru inserţia de vişine bine congelata, mousse din nou şi blatul de cacao insiropat (se foloseşte siropul in care au stat peste noapte vişinele). Congelaţi, scoateţi din forma şi glasaţi. Decoraţi cu placuţe de ciocolata.