POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE

POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE

POPCORNUL_CONTINE_MA_63087.jpgDaca ai cumparat recent o punga de popcorn, s-ar putea sa fi observat ceva imagini care fie te-au amuzat, fie te-au indignat, fie te-au lasat rece. Vorbesc despre acele imagini care includeau popcornul intr-o ierarhie a sanatatii, alaturi de alte tipuri de snacks-uri, legume si fructe, proteine si alte cele benefice sanatatii. Simpla asociere a popcornului cu alte snacks-uri si indemnul de a le consuma ar putea sa uimeasca, dar s-ar parea ca acest marketing mai mult sau mai putin controversat ar avea la baza ceva solid. Mai precis, cateva cercetari recente arata ca reputatia popcornului care iti insoteste probabil fiecare vizionare de film ar putea sa fie complet schimbata. Potrivit oamenilor de stiinta, popcornul este un tip de gustare care face bine sanatatii deoarece contine mai multe substante antioxidante numite polifenoli decat fructele si legumele.

Concluziile studiului au fost prezentate la cea de-a 243-a Intalnire si Expozitie Nationala a Societatii Americane de Chimie din San Diego din 25 martie, anul curent. Un om de stiinta specializat in studiul componentelor sanatoase din ciocolata, nuci si alte mancaruri asemanatoare a explicat faptul ca polifenolii se gasesc in concentratii mai mari in popcorn, deoarece acesta contine doar 4% apa, in timp ce polifenolii se dilueaza in procentul de 90% apa care se regaseste in multe fructe si legume. In plus, potrivit unei alte cercetari uimitoare, s-ar parea ca acele parti din popcorn pe care toata lumea tinde sa le urasca pentru ca raman intepenite intre dinti contin cea mai mare concentratie de polifenoli si fibre.

Daca ar fi sa concluzionam, am putea sa spunem ca popcornul ar putea sa reprezinte tipul perfect de gustare, pentru ca este singurul tip de snack ce provine din cereale integrale 100% neprocesate. Chiar daca unele cereale sunt numite cereale integrale, acest lucru nu inseamna de fapt decat ca peste 51 la suta din greutatea produsului este reprezentata din cereale integrale. O portie de popcorn va asigura asadar mai mult de 70 la suta din necesarul zilnic de cereale integrale; in medie, un adult nu consuma mai mult de jumatate de portie de cereale integrale in fiecare zi, iar popcornul ar putea sa umple acel gol intr-un mod foarte placut. Problema apare totusi atunci cand se pregateste popcornul; ulei, unt, margarina, sare, un amestec de ulei si zahar�- toate acestea pot sa sune teribil de apetisant, si totusi sa ii strice complet „imaginea” popcornului, adaugand o „tona” de calorii si grasimi.

Popcornul care se prepara in acei recipienti speciali pe baza de aer are cel mai mic numar de calorii, iar cel gatit la microunde are de doua ori mai multe calorii decat cel pomenit anterior; daca mai adaugi si ulei, s-ar putea sa te trezesti cu de doua ori mai multe calorii decat in cazul popcornului pe care poti sa-l cumperi din parcuri, in timpul plimbarii de duminica. Circa 43 la suta din popcornul gatit la microunde este grasime, in comparatie cu un procentaj de 28% obtinut daca ti-ai prepara singur popcornul in ulei. Studiile anterioare au gasit concentratii mai mici de polifenoli in popcorn, dar noul studiu a venit sa calculeze cantitatea totala de polifenoli din popcorn, descoperind ca aceasta cantitate era mult mai mare decat se credea initial, mai mare decat cea regasita in nuci, de pana la 300 mg per portie, in comparatie cu 114 mg per portia de porumb dulce si 160 mg pentru orice portie din orice fruct. In plus, o portie de popcorn ar asigura un aport mediu de 13 la suta de polifenoli pe zi.

Cu toate acestea, e limpede ca popcornul nu are cum sa inlocuiasca fructele si legumele proaspete in cadrul unei diete sanatoase, deoarece acestea contin vitamine si alte substante nutritive care sunt critice pentru o sanatate buna, dar care lipsesc din popcorn. In mod asemanator, acelasi principiu se aplica si in cazul fructelor uscate in comparatie cu cele normale, astfel ca fructele uscate par sa aiba un avantaj clar in ceea ce priveste continutul de polifenoli.

Alexandra Igna

24814

13