Poliartrita reumatoida – o boala, mai multe complicatii

Poliartrita reumatoida – o boala, mai multe complicatii

Spre deosebire de alte boli reumatice, poliartrita reumatoida poate afecta, pe langa articulatii, si pielea, inima, plamanii si vasele de sange.

Boala cronica, poliartrita reumatoida afecteaza intregul tesut conjunctiv. Este o boala care evolueaza, cu pusee inflamatore variabile ca durata si intensitate. Nu se stie cu exactitate mecanismul de aparitie a bolii, implicata fiind si predispozitia genetica.

Face parte din categoria bolilor autoimune, in cadrul carora sistemul de aparare a organismului este dereglat, producand anticorpi impotriva propriilor tesuturi, pe care le considera corpi straini. Ca raspuns, sistemul imunitar elibereaza anumite substante ce provoaca inflamatia articulatiilor si tendoanelor, dar uneori si la nivelul organelor interne.

Femeile au un risc de 3 ori mai mare decat barbatii de a fi diagnosticate cu aceasta boala. Poate aparea la orice varsta, cu incidenta mai mare intre 40 si 60 de ani.

Info

În poliartrita reumatoida, cresc valorile unor analize precum VSH si proteina C reactiva. Pentru diagnosticare, e nevoie si de teste imagistice.

Complicatii multiple

În poliartrita reumatoida, sunt afectate membranele sinoviale (care tapeteaza capsulele ce invelesc articulatiile).

Primele simptome ale poliartritei reumatoide sunt roseata, tumefierea si durerea la nivelul articulatiilor, mai ales dimineata, care se amelioreaza pe parcursul zilei.

În timp, articulatiile se pot deforma si isi pierd din functionalitate. De asemenea, dupa ani de evolutie, poate fi afectat tesutul conjunctiv al plamanilor, al inimii si al arterelor mici.

Starea permanenta de inflamatie care insoteste poliartrita reumatoida poate accelera ateroscleroza. Osteoporoza, uscaciunea mucoasei bucale si oculare si vulnerabilitatea fata de diverse infectii sunt alte efecte ale bolii.

Opinia specialistului

Dr. Catalina Irina Florea, medic primar reumatolog, medic specialist medicina interna, Medlife, Bucuresti

Medicatia in poliartrita reumatoida cuprinde medicamente simptomatice: AINS, cortizonice, antialgice uzuale si medicamente modificatoare de boala. AINS pot controla intr-o oarecare masura durerea articulara, dar nu modifica progresia bolii. Întrucat au numeroase reactii adverse, se recomanda folosirea lor pe perioade cat mai scurte si la doze cat mai scazute.

Preparatele cortizonice se folosesc in special in primele 6 luni de la diagnostic, in doze mici, maximum 7,5mg/zi. Tratamentul cortizonic injectabil poate fi folosit in cure scurte, in perioadele de acutizare a bolii sau in vasculita reumatoida, afectarea pulmonara. Se poate folosi si infiltratia intraarticulara cu preparat cortizonic in monoartrita.

În stadiile precoce, se poate apela la tratament chirurgical pentru realizarea sinovectomiei, in cazul unei articulatii rezistente la tratamentul medicamentos. De asemenea, este nevoie de interventie chirurgicala in manifestari de tipul sindromul de tunel carpian.

În stadiile tardive, cand se ajunge la anchiloza, este necesara artroplastia cu protezarea totala a articulatiei respective (sold, genunchi), aceasta fiind singura metoda terapeutica ce poate ameliora statusul functional al pacientului.