Pentru cine nu inţelege scandalul cu medicina de familie: e privatizare, next level

Pentru cine nu inţelege scandalul cu medicina de familie: e privatizare, next level

În loc de cabinete de medicina de familie, imaginaţi-va buticuri. Buticurile au fost date la o parte de marea industrie de retail, cu caştiguri de preţ şi servicii pentru consumatori, dar cu costuri in veniturile unui numar mare de familii dependente de micul comerţ. Sigur piaţa de sanatate e mai sensibila, lucrezi cu vieţile oamenilor. Dar tot businessuri sunt, şi ce se vede acum e un nou episod de confruntare intre doua forme de afaceri private.

Sursa voxpublica.realitatea.net

Autor Costi Rogozanu

Piaţa farmaciilor independente a paţit la fel. A fost atacata şi cumparata de diverse mari companii cu efecte asupra distribuţiei şi preţurilor. Adio, farmacii independente, cu tot cu eventualele lor binefaceri.

Medicina de familie e şi ea un segment vulnerabil de business in faţa unor investiţii agresive. Pentru ca sunt bani serioşi nu gluma, mai ales in oraşele mari.

Ce se intampla daca vom avea, in loc de multe businessuri mici, companii uriaşe care sa acopere aceste nevoi? Pai, se va accentua imparţirea serviciilor in Romania in funcţie de profitabilitate. Un medic de familie singur nu poate sa devina o maşinarie de incasat deconturi, insa o mare companie cu spital, laboratoare, farmacii poate inghiţi Casa de sanatate cu totul in caţiva ani. Se extrag eficient şi rapid fonduri de la stat pentur activitaţi uşoare, inutile, uşor de decontat. Tot ce e uşor in sanatate este privatizat, restul ramane sa o rezolvi la stat sau daca te dau banii afara din casa.