„Otrava” din cutie: multi o pun in aproape fiecare mancare, fara a sti cat de nociva e

„Otrava” din cutie: multi o pun in aproape fiecare mancare, fara a sti cat de nociva e

„Otrava” din cutie: multi o pun in aproape fiecare mancare, fara a sti cat de nociva e

Bulionul cumparat din magazine este mai toxic decat ne imaginam. Cel putin asa arata un studiu realizat de APC Romania, in februarie 2017…

Conform studiului, in cadrul caruia s-au analizat 71 sortimente de tomate in conserva (bulion, pasta de tomate, rosii pasate, tomate decojite, rosii taiate cuburi), 78% din bulionul si pasta de tomate analizate trebuie retrase de la comercializare, deoarece este realizat din concentrat de tomate, de provenienta necunoscuta, diluat cu apa pana la obtinerea tipului de bulion sau pasta de tomate dorita a fi comercializata.

În plus, in celelalte sortimente de tomate in conserva, altele decat bulionul si pasta de tomate s-a identificat un singur aditiv alimentar si anume acidul citric.

* 52% din tomatele in conserva (rosii taiate cuburi, rosii tocate, tomate decojite, rosii pasate, pulpa de rosii), altele decat bulionul si pasta de tomate, contin acid citric.

Efectele consumului de alimente ce conţin acid citric E330

Acidul citric este considerat a fi un aditiv foarte sigur şi din aceasta cauza nu s-a stabilit doza maxima ce poate fi adaugata in alimente, producatorii de alimente fiind singurii care decid ce cantitate de acid citric folosesc. Lipsa unei legislaţii care sa impuna o limita maxima admisa per kilogram

de aliment a dus la folosirea acidului citric in aproape toate alimentele, la utilizarea unei cantitaţi exagerate in scopul creşterii termenului de valabilitate şi la o cantitate foarte mare de acid citric ce patrunde in organismul nostru din surse externe.

Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizand apariţia cariilor dentare.

Acest lucru se datoreaza consumului ridicat de bauturi (sucuri) si dulciuri ce il conţin. Alte efecte ale acidului citric din alimente sunt: iritarea mucoaselor, voma, balonare, greata, intoleranta, diaree şi crampe abdominale.

Acidul citric nu este recomandat in alimentaţia copiilor şi nu trebuie sa consumaţi alimente ce conţin acid citric daca suferiţi de afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree. Ca medicament are mai multe efecte adverse decat ca aditiv alimentar şi nu trebuie sa urmaţi un tratament cu acid citric fara sa consultaţi un medic.

Momentan nu exista dovezi solide in ceea ce priveşte capacitatea acidului citric de a produce cancer.

Surse de acid citric – E330

Din cauza ca poate fi utilizat in produse solide cat şi in cele lichide, acidul citric poate fi intalnit in aproape toate bauturile produse de industria alimentara (sucuri), in dulciuri, produse lactate, biscuiţi, prajituri, peşte congelat, fructe de mare, ingheţata, vin, dulceaţa, gem, fructe sau legume conservate, jeleuri, sosuri, maioneza, produse de patiserie şi in bere cu diferite arome.

Acidul citric se foloseşte in cantitate mare şi intr-un numar foarte mare de produsele alimentare, de aceea recomandam evitarea produselor procesate. Chiar daca este considerat sigur, cantitatea zilnica ingerata este foarte mare şi poate afecta ireversibil dinţii, efectele asupra mucoaselor fiind reversibile.