Nanotehnologia schimba medicina

Nanotehnologia schimba medicina

Traim vremuri in care totul este intr-o permanenta schimbare. Ne aflam in plin proces de globalizare, iar bolile si maladiile generate de modul nostru de viata si imbatranirea populatiei au devenit norma. În acest context, progresele dinnanotehnologie au devenit esentiale pentru sanatate. Ele contribuie la prevenirea raspandirii bolilor, fac posibila diagnosticarea precoce si tratamentele mai putin intruzive.

Ce este  

Cu cat o boala – ca, de pilda, cancerul – este detectata mai devreme, cu atat medicina are mai multe sanse de a o trata cu succes si de a o invinge. Nanotehnologia a deschis calea pentru o noua categorie de instrumente de diagnostic, care pot detecta chiar si cantitati minuscule de proteine asociate cu anumite boli.

Denumita „ştiinţa viitorului”, nanotehnologia cuprinde orice tehnologie moderna al carei rezultat final este de ordin nanometric (adica detecteaza cele mai fine particule). Nanotehnologiile funcţioneaza la nanoscara – scara moleculelor individuale. Mai exact, reprezinta ingineria la o scara foarte mica.

Aceste tehnologii pot fi aplicate in numeroase domenii, cum sunt tehnologia informaţiei şi comunicaţiile, domeniul energetic sau protejarea mediului inconjurator. Dintre toate, cea mai importanta pentru noi, ca indivizi, este insa medicina si, implicit, sanatatea.

Ce utilitati are

Regenerarea oaselor

Cercetatorii studiaza posibilitatea de a crea un os artificial pentru a regenera oasele din organism si a depasi unele dintre provocarile si limitarile implanturilor osoase conventionale. Una dintre idei este sa fie folosite anumite molecule, care se gasesc in mod natural in os, si care sa fie determinate sa se autoorganizeze spontan intr-o structura complexa, capabila sa preia functiile celor afectate de boala.

Nanofibrele formeaza un gel care ar putea fi folosit ca un fel de adeziv pentru fracturile osoase sau pentru a crea un fel de schela, pe a carei structura sa se regenereze alte tesuturi.

Tratamentul cancerului

Cum ar fi daca am reusi sa descoperim un tratament functional, care sa distruga numai celulele canceroase si, in acelasi timp, sa genereze celule sanatoase? Oamenii de stiinta sunt convinsi ca nanotehnologia va face acest lucru posibil in curand.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Rice, din SUA, a demonstrat ca pot folosi cu succes nanoparticule cu diametrul de 120 nm, acoperite cu un strat de aur, pentru a distruge tumorile canceroase. Scopul lor este ca, in timp, sa utilizeze anumite celule „scutec”, care sa se lege de celulele canceroase prin atasarea de anticorpii sau peptidele de la suprafata acestora. Odata ce nanocelulele sunt atasate celulelor maligme, acestea pot fi distruse selectiv, utilizand un laser cu infrarosu extern.

Ameliorarea durerii

Imagineaza-ti ca introduci in organism o pilula analgezica, care nu este doar mult mai mica decat una obisnuita, ci si de pana la 9 ori mai eficienta. Utilizarea medicamentelor sub forma de nanocristale le poate face sa ajunga mult mai rapid la organul afectat si sa fie mult mai usor de asimilat de organism.

La ce riscuri ne poate expune

Exista deja mai multe tipuri de nanomateriale, cum sunt lipidele sau nanoparticulele polimerice, in continutul medicamentelor din farmacii. Ca toate pastilele, cele care contin nanomateriale trebuie sa fie supuse unui proces lung si riguros de cercetare, care include mai multe studii clinice, inainte de a fi introduse pe piata.

Cu toate acestea, unii medici cred ca utilizarea nanomaterialelor in medicina este foarte noua si ca exista inca incertitudini cu privire la modul in care nanomaterialele se degradeaza in organism si la efectele secundare nedorite pe care le-ar putea declansa pe termen lung. Criticii solicita ca nanomaterialele sa beneficieze de un cadru de reglementare specific si foarte riguros, inainte de a fi utilizate in tratamentele medicale.