METODE DE ELIMINARE A PARULUI CORPORAL

METODE DE ELIMINARE A PARULUI CORPORAL

Trebuie sa recunosc ca pana sa incep documentarea pentru acest articol, habar nu aveam ca exista atatea metode pentru a elimina parul de pe corp. Adevarul e ca nu m-a preocupat niciodata aceasta problema in mod special, insa s-a intamplat sa fiu intrebat, in special de catre oameni care concureaza si trebuie sa apara pe scena, evident, fara par pe corp.

Eliminarea parului pare la prima vedere o simpla problema cosmetica, insa tehnicile moderne extind acest subiect mai departe de limitele cosmeticii. Diversele culturi au un „ideal” estetic care include si prezenta sau absenta parului in anumite zone ale corpului. Ca sa ma refer la ceea ce ii intereseaza pe culturistii, acestia cauta sa elimine parul corporal pe criterii strict practice: fiind un sport in care primeaza o cat mai buna dezvoltare si reliefare a musculaturii, nimic nu trebuie sa stea in calea prezentarii „produsului muncii”… nici macar un fir de par.

In mod didactic putem imparti metodele de eliminare a parului in temporare si permanente.

Metode temporare

Raderea – este o metoda bine-cunoscuta, in care se foloseste o lama, un aparat de ras sau un brici. Avantaje – ieftina, rapida, nedureroasa, eficienta, sigura, poate fi aplicata acasa. Dezavantaje – efectul dureaza putin (cateva ore sau zile); brunetii pot ramane cu o „umbra” (din cauza ca se vad sub piele capetele firului de par); risc de iritatii cutanate sau taiere; lamele trebuiesc inlocuite frecvent

Tunderea – se foloseste o foarfeca sau masina de tuns. Avantaje – rapida, nedureroasa. Dezavantaje – nu este foarte eficienta (o fractiune de milimetru din firul de par tot va ramane deasupra pielii)

Epilare cu ceara – presupune aplicarea de ceara fierbinte pe piele, care se elimina prin tragere dupa racire; practic smulge firul de par. Avantaje – poate fi facuta acasa, rapida, ieftina. Dezavantaje – destul de dureroasa, nu poate fi folosita pe tot corpul, unele fire se rup deasupra pielii, poate produce infectii ale pielii. Epilarea se poate face si cu substante adezive speciale, dar este o metoda mai putin folosita.

Creme epilatoare – contin substante chimice care dizolva parul de la suprafata pielii. Avantaje – ieftina, rapida, poate fi facuta acasa si aplicabila pe tot corpul. Dezavantaje – efectul dureaza putin (cateva zile), poate irita pielea

Frictiune – se foloseste un material textil aspru, eventual sub forma unei manusi. Avantaje – ieftina, rapida, nedureroasa, exfolieaza pielea moarta. Dezavantaje – dureaza putin; poate irita pielea; nu este eficienta pe toate zonele corpului

Pensare – se utilizeaza pensete speciale cu care se smulg firele de par. Avantaje – elimina si radacina firului de par. Dezavantaje – dureroasa; nu poate fi folosita pe zone mari (necesita mult timp si rabdare); poate provoca infectii locale

Epilatoare electrice – se folosesc dispozitive similare aparatelor de ras electrice, insa acestea nu au lame care sa taie firul de par, ci mici pensete care smulg firele de par din radacina. Avantaje – efectul dureaza cateva zile sau chiar saptamani; se foloseste pentru parul de pe picioare si brate. Dezavantaje – nu se poate folosi pe par fin sau prea scurt; poate fi dureroasa sau iritanta.

Metode permanente

Electroliza – se bazeaza pe distrugerea radacinii firului de par cu ajutorul curentului electric. Avantaje – metoda eficienta, practicata de mai bine de 100 de ani, cu rezultatele foarte bune. Dezavantaje – destul de scumpa, dureroasa, greu de aplicat pe zone mari cu par, daca nu e aplicata corect poate sa permita firului sa creasca in continuare si poate provoca leziuni ale pielii.

Laser – se utilizeaza un fascicul laser cu o anumita lungime de unda, cu intentia distrugerii termice si/sau mecanice a radacinii firului de par, fara insa a afecta tesuturile din jur. AvantajeÃ� – eficienta pe termen lung; sigura; se poate aplica pe zone mari ale corpului. Dezavantaje – nu e foarte eficienta la cei cu par blond, roscat sau alb; utilizarea inadecvata poate provoca arsuri, leziuni, depigmentari; este costisitoare; unii o considera dureroasa; nu raspunde toata lumea la metoda.

Lumina intens-pulsatorie – se foloseste un dispozitiv care emite pulsat lumina in tot spectrul, care apoi este filtrata pentru a trece doar cea cu anumite lungimi de unda. Distruge mecanic si/sau termic radacina firului de par. Avantaje – eficienta, sigura, se poate aplica pe zone mari, rezultate bune la cei cu piele alba si par brunet. Dezavantaje – destul de dureroasa; scumpa; poate provoca unele arsuri, iritatii, decolorari tegumentare; unii nu raspund la tratament.

Medicamente – unele medicamente (Spironolactona, Finasterid, Flutamida, Ciproteron acetat, Ketoconazol) folosite timp indelungat pot produce caderea parului. Acest efect este de multe ori un efect secundar, provocat de un dezechilibru hormonal indus de medicament. Nu va recomand sa folositi automedicatie in scopul eliminarii parului de pe corp.

Metode interzise – folosirea razelor X (desi eficienta, are un mare efect secundar potential – decesul prin diverse complicatii) si terapia fotodinamica (se administreaza o substanta cu tropism pentru structurile regeneratorii de la nivelul radacinii firului de par si apoi se distrug cu laser sau alte radiatii). Aceasta metoda este inca in faza experimentala.

Metode indoielnice – pensare electrica, electroliza transdermala, tratament cu microunde, fotoepilatoare, suplimente nutritive destinare eliminarii parului.

Dr. Serban Damian

63254

Alte articole despre Sanatate

14