Medicul Monica Pop, amenintata cu moartea. Care a fost motivul

Medicul Monica Pop, amenintata cu moartea. Care a fost motivul

Medicul Monica Pop a afirmat ca a fost amenintata cu moartea pe o retea de socializare. Motivul pentru care a fost amenintata este faptul ca sustine vaccinarea obligatorie.

O persoana care se ascunde in spatele unui cont de Facebook cu nume de barbat i-ar fi trimis medicului Monica Pop amenintari cu moartea dupa ce aceasta s-a declaat in favoarea obligativitatii vaccinarii copiilor.

”Am depus plangere”, a anuntat medicul.

Lista de vaccinuri obligatorii şi opţionale – sunt sau nu motive de ingrijorare?

Subiectul vaccinarii obligatorii este din ce in ce mai disputat in ultimii ani, mai multe persoane publice militand agresiv impotriva acesteia.

De ce se intampla acest lucru? Un prim motiv ar fi numeroasele studii pseudoştiinţifice, realizate pe un numar mic de subiecţi, deloc echilibrate şi controlate, chiar partinitoare, in sensul de a arata şi exacerba aspectele negative, uneori chiar inventate!

Pentru a ne lamuri odata pentru totdeauna in privinţa vaccinurilor, am apelat la ajutorul doamnei doctor Roxana Culcer, medic neonatolog la Spitalul Universitar Bucureşti. Ea explica in cele ce urmeaza ce conţin vaccinurile, cand se fac, care este rolul lor şi de ce nu ar trebui sa ne temem de ele.

Ce sunt vaccinurile şi care este rolul lor?

Simplu şi la obiect: vaccinurile sunt preparate biologice care conţin suspensii de microorganisme omorate, atenuate sau derivate ale microorganismelor, care dau imunitate impotriva unor boli prin stimularea producerii de anticorpi. Acestea sunt administrate frecvent prin injectare, dar exista şi varianta soluţiilor orale sau a spray-ului nazal.

Lista de vaccinuri obligatorii şi opţionale

În Romania, legislaţia nu prevede obligativitatea vaccinarii, ci doar obligativitatea doctorilor de a asigura vaccinarea copiilor. În general, parinţii sunt intrebaţi daca doresc sa-şi vaccineze copiii şi semneaza un consimţamant.

Parinţii trebuie sa poarte o discuţie cu personalul medical calificat (medic neonatolog, pediatru, medic de famile, epidemiolog), care ii va informa despre importanţa, rolul şi eventualele efecte adverse ale vaccinarii, in raport cu ultimele studii medicale, evitandu-se informaţiile din reviste sau bloguri care nu sunt de specialitate.

Programul naţional de vaccinare in vigoare incepe inca din prima zi de viaţa in maternitate şi continua ulterior in cabinetele de medicina de familie.

Vaccinuri obligatorii

vaccinul contra hepatitei de tip B (in primele 24 de ore de viaţa)

vaccinul contra tuberculozei (BCG) administrat la 2-7 zile de viaţa

vaccinare hexavalenta DTaP-VPI-Hib-HVB ce cuprinde: vaccinul contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hemophilus influenzae tip b şi contra hepatitei virale tip B (la 2 luni)
vaccin pentavalent DTaP-VPI-Hib (la 4 luni)

vaccin DTaP-vPI-Hib_HVB (la 6 luni)

Vaccin hexavalent Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B hepatitic B
DTPa-VPI-Hib-Hep B (11 luni)

vaccin pentavalent DTaP-VPI-Hib şi vaccin RRO impotriva pojarului, rubeolei şi parotiditei (la 12 luni )

Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion ROR (5-7 ani, rapel 2)

Vaccin tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic DTPa-VPI (6 ani)

vaccin DT9 diftero-tetanic (la 14 ani)

Vaccinuri opţionale

vaccin antirotavirus in 2 doze administrate oral pana la varsta de 6 luni

vaccinare antipneumococica impotriva infecţiilor cu pneumococ, pneumonii, bronşite, otite, sinuzite, meningite

vaccinare anti papilomavirus, contra cancerului de col uterin (la fete cu varste mai mari de 9 ani, in 3 doze, la interval de 6 luni)

vaccinare contra varicelei (2 doze administrate la interval de 6 saptamani, dupa varsta de 9 luni)
vaccinare antimeningococica impotriva septicemiei şi meningitei cu meningococ (o doza dupa varsta de 2 ani)

vaccinare anti hepatita A (o doza dupa varsta de un an, urmata de un rapel la 6-12 luni)

Studiul care a sadit samanţa discordiei

Curentul anti-vacciniştilor a pornit odata cu publicarea in revista Lancet a controversatului studiu realizat de Andrew Wakefield, care a tras concluzia, in urma evaluarii a doar 12 copii, ca exista o legatura intre vaccinarea MMR (ROR-rujeola-oreion-rubeola) şi apariţia simptomelor de autism.

Însa ceea ce oamenii nu ştiu este ca acest medic a folosit informaţii false iar temeiul ştiinţific lipsea cu desavarşire.

Consecinţele in urma publicarii acestor informaţii au fost insa dezastruoase: rata de vaccinare in Marea Britanie a scazut masiv, de la 92% la 80%, iar cazurile de rujeola au crescut de la 56, cat erau declarate in anul 1998, pana la 1.300 cu doua decese confirmate, la distanţa de 10 ani, in anul 2008.

Surse: www.antena3.ro

www.csid.ro