La ce probleme te expune lipsa de calciu

La ce probleme te expune lipsa de calciu

Calciul este un element esential din componenta organismului ce poate avea efecte grave atunci cand se produc carente, mai ales in cazul copiilor.

Aproximativ 70% din sistemul osos este alcatuit din calciu, motiv pentru care se afirma atat de des ca avem nevoie de acest mineral pentru a mentine masa osoasa sanatoasa.

Joaca un rol semnificativ si in mentinerea sanatatii sistemului nervos, cat si in dezvoltarea celulelor din organism, in procesul de coagulare a sangelui dar si in activitatea musculara.

Din aceste motive, carenta de calciu se poate depista odata cu aparitia ametelilor frecvente, a unghiilor mor, subtiri sau casante, inclestarea mainiroe sau aparitia carceilor.

Anumite afectiuni hormonale pot contribui la aparitia deficitului de calciu din organism.

Din pacate curele drastice de slabire contribuie si ele la dereglarea nivelului optim de calciu din organism.

Calciul, element vital al sanatatii

Element principal in special in perioada de crestere, cand are rolul de a intari atat oasele cat si dantura, in dezvoltarea musculara si asigurarea ritmului cardiac.

Scaderea nivelului de calciu din organism este responsabila si de noptile de insomnie si de problemele sistemului endocrin.

Indiferent de varsta la care apare, lipsa de calciu netratata corespunzatoare poate avea efecte destul de negative asupra sanatatii tale.

Acest deficit se poate manifesta sub o forma usoara sau una mai severa.

În primul caz (forma usoara) se regasesc simptome precum amortirea membrelor, contractiile musculare involuntare, starile de apatie si dereglarile menstruale.

Atunci cand starea usoara nu este tratata la timp, acesta devine severa si simptomele sunt si ami evidente, avand parte acum de palpitatii, hipotensiune, stari depresive pe perioade mari de timp si chiar si insomnii.

Exista si cazuri in care anumite persoane se confrunta cu un nivel ridicat de calciu in organism, numit hipercalcemie, iar simptomele acestui fenomen sunt greturi si varsaturi, dureri musculare, de cap, schimbarea ritmului cardiac si aparitia pietrelor la rinichi cat si a depozitelor calcinoase.

Afla care sunt cele mai bune surse de calciu

Lipsa calciului poate produce atac de cord

În cazul bebelusilor lipsa calciului poate avea efecte grave deoarece pot aparea deficiente osoase responsabile cu aparitia rahitismului.

Avand in vedere rolul jucat de calciu in procesul de coagulare a sangelui, lipsa acestui mineral poate fi una din cauzele atacului de cord la bebelusi.

La adulti, carenta de calciu netratata este responsabila de aparitia afectiunilor precum osteoporoza, spasmofilie dar si tulburarea vietii sexuale.

Desi studiile arata ca femeile pierd mai repede calciu din organism si asta din cauza menopauzei, nici barbatii nu sunt scutiti de aceasta pierdere.

 Este foarte important sa nu confunde anemia cu lipsa de calciu. Și de asemenea niciodata nu se ia in acelaşi timp fier şi calciu deoarece unul dintre minerale nu se va asimila corespunzator. 

Pentru asimilarea corecta a calciului in organism, acesta se administreaza impreuna cu vitamina D.