Fructe de padure sanatoase – Ceaiul de macese, leac pentru bolile de rinichi

Fructe de padure sanatoase – Ceaiul de macese, leac pentru bolile de rinichi

Fructele de padure au numeroase beneficii pentru sanatate. Fie ca este vorba despre coacaze, zmeura, afine, mure, merisor, agrise, macese, toate contin vitamina C si alti nutrienti importanti pentru organism – antoxidanti – cu actiune anti-inflamatoare, revitalizanta. Fructele de padure au un continut redus de zahar si de aceea pot fi consumate si de persoanele care sufera de diabet si in plus ajuta si la scaderea in greutate (previn obezitatea).

Macesul este o planta perena care apare in padurile de la noi din tara, se aseamana cu trandafirul si are denumirea populara de cacadar, ruja sau trandafirul-cainelui. Fructele sale – macesele – sunt de culoare rosie, se culeg in sezonul rece, de toamna tarzie sau inceput de iarna. Indicat este sa fie culese inainte de venirea iernii, de a da bruma si sa fie puse la uscat. Boabele de maces vor avea o culoare rosie-inchisa sau grena atunci cand sunt uscate.

Aceste fructe sunt recomandate in anotimpul de iarna pentru ca au efecte foarte bune de prevenire a guturaiului, gripei si racelii, a imbolnavirilor in sezonul rece. Sunt folosite in medicina populara si in homeopatie in diverse preparate medicinale (ceaiuri, tincturi, decocturi, extracte, infuzii).

Macesele sunt un bun remediu pentru raceala, boli respiratorii si inflamatorii.

Aceste fructe au efect foarte bun de aparare a organismului impotriva infectiilor. Contin de 10 ori mai multa vitamina C decat coacazele. Au ingrediente valoroase, substante active precum sunt: antioxidantii, carotenul, potasiul, fosforul, magneziul, sodiul, molibdenul, vitaminele A, B1, B2, B6, E, K, colina, substantele flavonoide, pectinele. Macesele sunt recomandate in tratamentul afectiunilor si bolilor sezonului rece pentru ca au proprietati antiinflamatorii, sedative, tonice, calmante, astringente, diuretice, vasodilatatoare, antitumorale, cardiostimulatoare, hepatoprotectoare, revitalizante si de regenerare a tesuturilor. Prin continutul de vitamina C si nutrienti, ajuta la cresterea imunitatii si a rezistentei organismului, la prevenirea imbolnavirii acestuia. Au efect diuretic si detoxifiant pentru organism, de aceea preparatele din macese sunt recomandate iarna dar si primavara. Ceaiul din macese protejeaza organismul impotriva gripei, racelii, ajuta in tratamentul tusei, infectiilor si raguselii.

Ceaiul de macese are beneficii asupra rinichilor: 

  • previne bolile renale
  • previne formarea calculilor renali
  • reduce infectiile tractului urinar
  • scade retentia de lichide din organism
  • combate infectiile bacteriene
  • imbunatateste functia rinichilor, bilei si a vezicii urinare.

Ceaiul din macese poate ajuta in calmarea simptomelor care apar in cazuri de: afectiuni si boli ale rinichilor, inflamatii ale rinichilor, raceala, dureri de rinichi, pielonefrita, cancer la rinichi. Ajuta in tratamentul gutei si a reumatismului, reduce nivelul de colesterol din sange, imbunatateste circulatia sangelui, are efect bun asupra vaselor capilare si asupra muschiului inimii, reduce starile de nervozitate, combate insomnia. Cand te doare inima este bine sa mananci cateva macese, acestea reprezinta un excelent remediu pentru bolile de inima (ex. aritmie, tahicardie).Iarna este indicat consumul de lichide, de ceaiuri din plante medicinale care au efect de consolidare a sistemului imunitar. Ceaiul de macese este un bun remediu impotriva unor suferinte ale organismului: boli de rinichi, constipatie, sciatica, boli de stomac, ateroscleroza, artrita reumatoida, boli cardiovasculare. Macesele contin licopen – substanta care ajuta in prevenirea infarctului miocardic si a unor boli grave (cum este cancerul). Au antioxidanti ce reduc efectele negative ale radicalilor liberi si previn imbatranirea prematura a organismului. Pot ajuta in calmarea durerilor de cap, durerilor reumatice si articulare, pot combate alergiile si tulburarile glandei tiroide, stabilizeaza nivelul de zahar din sange, imbunatatesc functiile intestinale si hepatice, stimuleaza metabolismul, ajuta la curatarea organismului de toxine si la mentinerea greutatii corporale in limite normale.

Ceaiul de macese se prepara astfel: la 200 ml apa clocotita se adauga doua linguri de macese si se lasa sa fiarba cateva minute (aproximativ 8-10 minute). Dupa ce fructele de macese se inmoaie ceaiul se strecoara si se bea cald. Se poate indulci cu miere. Eventual se poate adauga si o felie de lamaie.

Încercati ceaiul din macese! Veti fi uimiti de aroma dosebita, fina a acestui ceai si de parfumul pe care bobitele de macese il emana. Va recomand sa combinati aceste fructe si cu alte plante medicinale – mai ales cu frunze de menta si flori de tei – si astfel ceaiul va fi si mai deosebit ca aroma si gust.