Dr. Alin Popescu, medic sportiv

Dr. Alin Popescu, medic sportiv

Dr_Alin_Popescu_medi_69928.jpgDe ce medicina sportiva? Ce te-a atras la aceasta specialitate?

Ca sa fiu un medic liber. Sa pot avea un program nedictat dimineata de raportul de garda si seara de contravizita. M-au atras posibilitatile imense de dezvoltare profesionala.

Cu ce se ocupa aceasta specialitate medicala? Cui se adreseaza si cine ar trebui sa apeleze la specialistul in medicina sportiva?

Medicina sportiva e o specialitate pentru toti ce fac sport. Amatori si profesionisti. Inseamna sustinerea efortului, recuperare, refacere, medicatie specifica, nutritie etc.

Care este cea mai frecvent intalnita patologie in medicina sportiva?

Aici raspunsul depinde foarte mult de sport. E clar ca de pilda la tenis de camp si la rugby, sau la baschet si la polo patologia e diferita! Chiar extrem de diferita! Ca puncte comune se pot desprinde entorsele de genunchi, luxatiile de glezna, intinderile si rupturile musculare. Nu trebuie insa neglijate si patologiile specifice fiecarui sport in parte!

Cum ai ajuns sa fii medicul echipei nationale de rugby? Prin ce se distinge acest sport de altele, din perspectiva medicului sportiv?
Dr_Alin_Popescu_medi_20886.jpg

In 2002 eram rezident in anul intai in medicina sportiva. Am ajuns – practic printr-o conjunctura favorabila – medic la CSS Domus Gura Humorului (echipe de rugby juniori) – si de aici nationala de rugby U 19 (juniori) in 2002, nationala U 20 (tineret) in 2003 si din 2004 echipa de seniori, Totul culminand cu CM din 2007, din Franta! Cred, dupa 7 ani de rugby, ca e sportul ideal de formare pentru un medic sportiv!

Cand nu te ocupi cu medicina sportiva, ce faci ca „civil”?Dr_Alin_Popescu_medi_34920.jpg

Ca activitate extra-rugby: lucrez la o sala mare de fittness din Bucuresti ca medic sportiv, la o clinica privata in aceeasi calitate, scriu la diferite publicatii. Nu ma plictisesc! E greu ca, din pacate, in Romania, nu exista o clinica mare dedicata exclusiv sportului (nu neaparat sportivilor de performanat. ci sportului in general!).

Ce parere ai despre curentul „healthy lifestyle” (alimentatie curata, miscare etc.) vs. explozia epidemiei de obezitate si obiceiurile proaste ale multora dintre cei ne inconjoara?

Curentul de care aminteai e, din nefericire, inca inaccesibil multora dintre romani! Sa ne gandim ce inseamna ca pret o alimentatie bio… ca inseamna, tot ca pret, sa inoti, sa patinezi, sa schiezi sau sa joci tenis de camp acum la noi… In teorie e super, in practica e tare greu!

Dr_Alin_Popescu_medi_65945.jpg

Vizitati si blogul doctorului Alin Popescu – www.dralinpopescu.ro

Dr. Serban Damian

Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit 12664