Donatorii de sperma, un subiect tabu in Romania. Cine apeleaza la donare

Donatorii de sperma, un subiect tabu in Romania. Cine apeleaza la donare

Infertilitatea afecteaza astazi intre 5 şi 20% dintre cupluri, iar barbaţii par sa deţina supremaţia la capitolul probleme sexuale. Cand dorinţa de a avea un copil pare tot mai greu de realizat, partenerii mai au o soluţie: banca de sperma.

Daca in 1990 vorbeam exclusiv despre cupluri heterosexuale care apelau la donatori, in 2015 lucrurile stateau astfel la nivel mondial: 50% dintre beneficiari erau persoane singure, femei care voiau sa devina mame, 30% cupluri de lesbiene şi doar 20% cupluri heterosexuale.

”A crescut semnificativ numarul cuplurilor sau femeilor singure care necesita sperma de la donator. Deşi nu putem vorbi de foarte multe cazuri, avem şi cupluri homosexuale interesate de aceste proceduri. În clinica se utilizeaza probe de sperma de la donator atat in proceduri de inseminare artificiala, cat şi in cele de fertilizare in vitro, in funcţie de varsta şi situaţia medicala a pacientei. Cateva zeci de copii s-au nascut deja ca urmare a procedurilor medicale cu sperma donata efectuate in clinica noastra.

Conform rapoartelor Agenţiei Naţionale de Transplant publicate anual, sunt confirmate cateva sute de naşteri in Romania, in ultimii ani, ca urmare a inseminarilor sau fertilizarilor in vitro cu sperma donata”, descrie situaţia dr. Laura Dracea, director medical al Clinicii Gynera Bucureşti, una dintre clinicile de fertilizare din Romania.

Cum este ales donatorul

Donatorii de sperma pot fi cunoscuţi (li se poate dezvalui identitatea, cu acceptul lor) sau anonimi (identitatea este cunoscuta doar la banca de sperma, ei fiind identificaţi, in rest, printr-un cod). Chiar şi in cazul donatorilor anonimi exista un profil cunoscut de catre toţi cei interesaţi, care poate fi de baza sau extins. Între cele mai reprezentative caracteristici furnizate, ar fi de menţionat: etnicitatea, varsta, inalţimea, greutatea, culoarea ochilor, culoarea parului, constituţia fizica, educaţia, profesia.

În multe cazuri sunt disponibile rezultate ale evaluarii psihologice sau chiar mesaje/citate din raspunsurile donatorului la diferite intrebari. Toţi donatorii sunt investigaţi pentru peste 40 de mutaţii genetice frecvente, precum şi pentru statusul imunologic pentru mai multe boli infecţioase relevante, intre care hepatite B şi C, HIV, Citomegalovirus.

Femeile cauta un donator ce ii seamana partenerului

În cazul pacientelor care au partener sau soţ, de regula, preferinţa este catre un donator cu caracteristici asemanatoare partenerilor. ”Femeile singure aleg in funcţie de preferinţele personale, inclusiv donatori cu trasaturi exotice sau din alta rasa. Multe paciente pun accent mai mult pe parametrii spermei, anumite teste medicale sau un anumit tip de educaţie decat pe caracteristicile fizice, dupa cum, in alte situaţii, sunt influenţate de evaluarea psihologica sau anumite aptitudini (sportivi, aptitudini muzicale sau artistice etc)”, declara dr. Laura Dracea.

Exista doar doua ţari la nivel mondial care au suficiente stocuri in bancile de sperma pentru a exporta: SUA şi Danemarca. Cryos Sperm Bank din Danemarca, cea mai mare banca de sperma din lume, furnizeaza probe crioprezervate de sperma in ţari de pe toate continentele, inclusiv Romania. Banca – partenera clinicii Gynera – tocmai a marcat 30 de ani de activitate la finalul anului 2017.

”Banca de Sperma Cryos Danemarca este una dintre cele mai vechi banci de sperma din Europa. Pe langa experienţa dobandita in activitatea locala şi internaţionala, Cryos are şi un alt mare avantaj, acela de a putea asigura o oferta extinsa de probe de donatori, atat in ceea ce priveşte profilele fizice şi intelectuale ale donatorilor, cat şi parametrii spermatici şi tipul de investigaţii efectuate acestora. Am avut onoarea sa le fiu alaturi la acest eveniment special care a marcat 30 de ani de activitate”, spune dr. Dracea, unul dintre pionerii medicinei reproductive din Romania.

Exista riscul unei legaturi intre fraţi?

Riscul unei casatorii consanguine nu reprezinta o ingrijorare in cazul donarilor de sperma facute intr-un cadru organizat şi reglementat. Deşi studiile arata ca probabilitatea intalnirii unor copii inrudiţi genetic este extrem de mica, chiar şi in cazul in care ar exista cateva zeci de copii proveniţi de la acelaşi donator, bancile de sperma limiteaza numarul de donari, in funcţie de numarul de copii concepuţi.

”Riscul consanguinitaţii este mai mare la populaţia generala decat in reproducerea asistata, care este controlata. Exista mulţi copii cu tata necunoscut sau al caror tata biologic nu este cel din acte. Studiile arata o pondere relativ mare a barbaţilor care au copii cu diferite partenere, copii despre care ştiu sau nu, dupa cum exista şi frecvente cazuri de fraţi vitregi care nu se cunosc intre ei”, este de parere experta.

Cum le spunem copiilor

Conform studiilor, se contureaza tot mai mult recomandarea de a dezvalui copiilor originea lor, inca de la varste fragede, de 4-5 ani. Evoluţia emoţionala şi inţelegerea problemelor medicale şi a consecinţelor acestora par sa fie mult mai favorabile atunci cand copiii sunt obişnuiţi de mici cu ideea unei concepţii mai “speciale” şi a eforturilor pe care parinţii lor le-au facut pentru a-i aduce pe lume.