Din ce cauza apare raguseala?

Din ce cauza apare raguseala?

Nu doar odata ti s-a intamplat sa te trezesti dimineata si sa observi ca ai ramas fara voce. Numita in termeni medicali disfonie, raguseala poate fi unul din primele simptome ale multor afectiuni.

Raguseala, de cele mai multe ori este definita ca o schimbare anormala a vocii, ce apare in urma iritarii coardelor vocale. Acest fenomen afecteaza atat copii cat si adultii, iar factorul cauzant poate fi divers de la mediu pana la vicii precum fumatul.

Desigur ca, acest fenomen de obstructionare vocala poate fi mai frecvent la persoanele care isi folosesc foarte mult vocea.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Orice simptom care persista mai mult de 2 zile este necesara vizita la medicul specialist. În cazul raguselii, daca observi ca aceasta persista mai mult de o saptamana, atunci este imperios necesara vizita la medicul specialist pentru a depista cauza exacta si a putea sa o tratezi corespunzator.

Afla care sunt cele mai bune remedii pentru durererile de gat

Cele mai frecvente cauze

Este cunoscut faptul ca tutunul, implicit fumatul activ poate afecta coardele vocale, laringele, insa exista si alte cauze posibile de a te confrunta cu o raguseala.

Celelalte cauze pot fi puse pe seama  prezentei infectiilor virarale sau bacteriene, diverse afectiuni neurologice sau ale glandei tiroide. Nici traumatismele la nivelul laringelui nu sunt de exclus din calcul sau eventuala prezenta a anumitor tumori.

Astfel te poti confrunta cu simptome precum gatul uscat, ingrosarea vocii, un timbru vocal scazut sau chiar imposibilitatea de a comunica.

Raguseala, o consecinta a laringitei

Mai ales in sezonul rece poti fi predispus din cauza prezentei aerului rece la afectiuni ale gatului.

Laringita presupune o inflamare a laringelui, care se poate manifesta de cele mai multe ori prin prezenta raguselii sau dificultate la inghitire.

O infectie virala sau o raceala mai puternica pot pune in dificultate actiunea fireasca a laringelui, favorizand astfel inflamarea sa.

De asemenea, plansul poate favoriza iritarea laringelui sau obstructionarea cu un corp strain a esofagului sau a traheei.

Dar si tumorile la nivelul gatului pot fi depistate in urma prezentei raguselii. În cazul cancerului de laringe, cu cat este depistat intr-o faza mai incipienta cu atat recuperarea va fi mai usoara, aceasta tumora fiind extirpata chirurgical, doar zona lezata.