De ce este necesara masurarea densitatii osoase

De ce este necesara masurarea densitatii osoase

Persoanele cu au factori de risc care predispun la osteoporoza trebuie sa faca periodic anumite investigatii medicale.  Depistata din timp, boala poate fi controlata mai bine.

Specialistii afirma ca rata morbiditatii si a mortalitatii este semnificativ redusa la persoanele care depisteaza precoce osteoporoza si iau masurile terapeutice care se impun. Femeile cu varsta peste 50 de ani si barbatii care au peste 65 de ani, cei care au avut fracturi de fragilitate, persoanele care au scazut cu 3-4 cm fata de inaltimea avuta in tinerete, cei care au urmat tratament cu cortizon peste 3 luni ar trebui sa isi evalueze riscul de a face boala.

Cum se depisteaza osteoporoza

Singura metoda prin care se poate determina daca o persoana sufera sau nu de o scadere a masei osoase care duce la osteoporoza este masurarea densistatii osoase. Exista mai multe teste pentru evaluarea acesteia.

În 1994, Organizatia Mondiala a Sanatatii a propus un ghid de diagnostic al osteoporozei bazat pe masurarea densitatii minerale osoase prin absorbtiometrie duala cu raze X (DXA) sau osteodensitometrie. Aceasta foloseste radiatia X de energie joasa, depistand pierderea de masa osoasa. Se examineaza mai ales coloana vertebrala si soldul, care sunt reprezentative pentru intregul schelet.

Testul consta in scanarea propriu-zisa a zonei, care dureaza cateva minute, persoana examinata stand in pozitie culcata. Este o metoda nedureroasa, neivaziva, de maxima acuratete, presupunand iradiere minima.  

Ce este scorul T

Starea masei osoase este pusa in evidenta prin intermediul scorului T.  

Os normal – Daca scorul T al densitatii osoase este cuprins intre 0 si -1, se considera ca este vorba despre un os bine mineralizat, fiind, deci, un rezultat normal.

Osteopenia sau densitatea osoasa scazuta este exprimata printr-un scor T cuprins intre -1 si -2,5. Este vorba, in acest caz, de demineralizare osoasa moderata.

Osteoporoza – Un scor T de -2,5 sau mai mic pune diagnosticul de osteoporoza.

În ce consta tratamentul

În osteoporoza, se asociaza mai multe abordari terapeutice, care inglobeaza atat medicamentele, cat si corectia unor carente nutritive si unele masuri care au ca scop pastrarea mobilitatii si prevenirea caderilor. Obiectivele principale ale tratamentului in osteoporoza vizeaza incetinirea evolutiei bolii si reducerea riscului de fracturi.

MEDICAMENTE. În cadrul tratamentului medicamentos al osteoporozei se folosesc terapii menite a opri degradarea oaselor sau de a stimula structura osoasa. Printre medicamentele cel mai des utilizate contra osteoporozei se numara bifosfonatii, care inhiba resorbtia osoasa. De asemenea, medicul poate recomanda raloxifen (care scade riscul de fracturi vertebrale) si calcitonina (previne pierderea de masa osoasa). Adesea, persoanelor cu osteoporoza le sunt prescrise suplimentele de calciu si vitamina D. Tratamentul de substitutie hormonala este, de asemenea, luat in calcul.

ALIMENTAȚIE. O dieta echilibrata, din care sa nu lipseasca proteinele, calciul si vitaminele, este importanta atat in prevenirea, cat si in tratamentul osteoporozei.

ACTIVITATE FIZICĂ. Miscarea este esentiala pentru mentinerea sistemului osos. Cele mai potrivite tipuri de activitati sunt mersul pe jos, inotul, alergarile, tenisul si dansul. În cazul celor depistati cu osteoporoza, kinetoterapeutul recomanda cele mai potrivite exercitii.

PREVENIREA CĂDERILOR. Persoanele cu osteoporoza sunt mai expuse riscului de a suferi fracturi, de aceea, in cazul lor, medicul poate recomanda dispozitive de asistenta si indicatii privind postura corecta.