Cum sa pastrezi relatia cu un partener sufocant

Cum sa pastrezi relatia cu un partener sufocant

Pentru ca un cuplu sa fie echilibrat, este esential ca fiecare sa nu astepte totul de la cuplu, ci sa se dezvolte continuu si in afara acestuia.

Este necesar sa intelegem este ca in dragoste, nu este posibila pe termen lung o relatie fuzionala. Ne concentram asupra celuilalt, dar asta nu implica dependenta. Schimburile din cadrul cuplului nu au nimic de-a face cu un partener devorator, care ia totul si se asteapta ca totul sa vina din partea celuilalt.

Ajuta-l sa-si dea seama ce te deranjeaza

S-ar putea ca partenerul nici sa nu realizeze ca exista o problema. Spune-i ca te simti sufocat in aceasta relatie si ca este nevoie de o schimbare. Odata ce va conştientiza ca lucurile nu stau tocmai cum ar trebui, veti face un pas important catre o relaţie sanatoasa. Ajuta-l sa inteleaga ca pana şi cei mai apropiati parteneri isi pastreaza independenţa şi iau unele decizii singuri.

Evita sa-l judeci

S-a obişnuit sa se bazeze mai mult pe tine si vrea sa te ştie mereu alaturi, deci nu se va putea dezobisnui aşa uşor. E posibil ca tu sa fi lasat de la tine mai mult şi a invaţat sa depinda de tine. Deci fiecare a greşit puţin, ceea ce inseamna ca tot impreuna puteţi schimba lucrurile. Evita sa-i dai senzaţia ca este judecat. Spunandu-i ca ai nevoie de momentele tale de linişte şi de singuratate.

Pune-te mai presus

Uneori e tentant sa mergi intr-o relaţie in direcţia indicata de partener şi sa-i faci pe plac, pentru ca aşa simţi ca ii araţi cat de mult il iubeşti. Daca stai bine sa te gandeşti, de fapt ar trebui sa te iubeasca pentru ceea ce eşti, pentru firea ta. De aceea, este bine pentru amandoi sa nu cedezi prea uşor cand iţi cere ceva.

Terapia de cuplu: cand este indicata si care sunt beneficiile ei

Vezi partea lui buna

Chiar daca iubim, nu trebuie sa-l idealizam pe celalalt. Este o fiinta la fel ca noi, cu defectele lui. Pe de alta parte, se poate invata sa-ti accepti propriile defecte. De exemplu, daca observi ca celalalt este zgarcit din fire, il poti incuraja sa faca mici cadouri, pentru a inteleage cat de multe lucruri mici te pot multumi. Cu toate acestea, zgarcenia lui poate fi semne de stabilitate. Este mai usor sa accepti propriile greseli daca celalalt le accepta si le transforma in ceva pozitiv.