Cum dezveti copilul sa-si roada unghiile

Cum dezveti copilul sa-si roada unghiile

Rosul unghiilor sau onicofagia este unul dintre cele mai intalnite obiceiuri la copii. Aceasta deprindere poate continua si dincolo de varsta copilariei.

Se spune ca un copil din trei isi roade unghiile. Micutul isi roade unghiile dintr-un numar mare de motive: curiozitate, plictiseala, sa se elibereze de stres, din obisnuinta sau ca sa imite un comportament. 

 

Copilul trebuie sa fie motivat sa renunte la acest obicei din propria initiativa. O prima incercare de a-l determina pe copil sa nu-si mai roada unghiile este de a vorbi cu el. 

 

Mancatul unghiilor ii pune sanatatea in pericol

 

Explica-i faptul ca mancatul unghiilor ii pune sanatatea in pericol – atat unghiile cat si mainile sun murdare, astfel, constituie o poarta de intrare pentru microbii de toate felurile. 

 

De asemenea, copilul trebuie sa stie ca acest obicei poate duce la deformarea danturii.

 

Cu cat copilul isi roade unghiile,cu atat acestea devin mai moi si casante. Daca nu este ingrijita cum trebuie, unghia se poate deforma cand creste, chiar poate sa cada.

 

Nu-l pedepsi pentru ca-si roade unghiile

 

Atunci cand copilul nu realizeaza ca-si roade unghiile, cicaleala este o strategie total nefolositoare. Daca ti se pare un obicei deranjant, incearca sa stabilesti cu cel mic niste reguli. 

 

În rare cazuri, copiii isi rod unghiile intr-un mod sever, ceea ce poate fi un semnal al anxietatii excesive. Studiile de specialitate arata ca foarte multi adultii isi rod unghiile, iar acest obicei l-au capatat inca din copilarie.

 

Afla cum lupti cu dependenta de dulce la copii!

 

Exista cateva produse pe piata pentru a opri rosul unghiilor, produse foarte amare de aplicat pe unghii. Pentru persoanele care isi rod unghiile cat si pentru cele care nu au acest obicei, aplicarea unei creme pentru maini inainte de culcare este o modalitate buna pentru a pastra pielea neteda.