Copilul tau are nevoie de aparat dentar? Iata cum sa-ţi dai seama!

Copilul tau are nevoie de aparat dentar? Iata cum sa-ţi dai seama!

Sudii recente arata ca peste 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar. Situaţia este cu atat mai grava, cu cat dinţii strambi nu cauzeaza doar probleme de ordin estetic şi de pronunţie. Cu timpul, lipsa unui tratament corespunzator poate duce la afecţiuni stomacale (din cauza masticaţiei defectuoase), carii şi alte probleme de sanatate.

„Primul control la medicul specialist ortodont ar trebui facut in jurul varstei de 6 ani. Tratamentul ortodontic la aceasta varsta este mai uşor de aplicat, copilul se afla in perioada de creştere, iar rezultatele se obţin mult mai rapid intr-un timp mult mai scurt. Tratamentul stomatologic care se aplica dupa 12-14 ani presupune purtarea unui aparat fix de cele mai multe ori”, explica dr. Andra Custura, medic stomatolog.

Cum ştii ca cel mic are nevoie de aparat dentar?

Specialiştii au realizat o lista cu cele mai comune semne care te avertizeaza ca cel mic are nevoie de aparat dentar:

-Copilul şi-a pierdut dinţii de lapte prea devreme, prea tarziu sau la intervale neregulate (altfel decat in schema de schimbare a dinţilor);

-Dinţii de lapte sau cei permanenţi sunt strambi, incalecaţi sau prea rari (ca şi cum ar avea un dinte sau mai mulţi lipsa);

-Copilul mesteca sau muşca din alimente cu dificultate;

-Falcile nu se suprapun corect, par strambe sau produc sunete la atingere;

-Copilul işi muşca adesea obrazul accidental;

-Respiraţia este neregulata, şuieratoare sau nu poate respira decat cu gura deschisa;

-Continua sa işi suga degetele chiar şi la mult timp dupa ce a depaşit perioada de sugar;

-Falcile şi dinţii sunt mult mai mari şi disproporţionate in raport cu restul feţei;

-Sufera de bruxism (scraşneşte dinţii in special noaptea);

-Mandibula pocneşte cand copilul deschide gura sau mananca.

Cum sa alegi apartul dentar potrivit?
Durata tratamentului cu aparat dentar variaza de la 1 la 3 ani, in funcţie copil. Tratamentul este determinat de varsta, de starea de sanatate a dinţilor şi a gingiilor şi de gradul de severitate a problemei.

Exista 2 tipuri de aparate dentare (fixe şi mobile), medicul ortodont fiind singurul care poate stabili in urma consultului şi planului de tratament, care este aparatul recomandat pentru copilul tau. Atunci cand copiii au dinţi de lapte sau dentiţie mixta (şi de lapte, şi permanenţi) de cele mai multe ori se opteaza pentru aparate mobile, pentru ca se afla in etapa de creştere.

Ulterior, daca va fi cazul de unele retuşuri ale poziţiei dinţilor şi/sau muşcaturii, se poate folosi şi un aparat fix. Acesta ofera un confort sporit şi determina rezultate mai bune in comparaţie cu cele mobil, pentru ca este purtat 24h/24h, fiind cimentat pe dinţi. Braketii aparatelor fixe pot fi metalici, ceramici (culoarea dintelui) sau din safir (transparenti), cei din urma fiind şi cei mai estetici. Diferenţa dintre aparatele dentare fixe, ţine in principal de estetica si buget, şi nu de funcţionalitatea lor.

Igiena dentara in perioada purtarii aparatului

În timpul purtatii aparatului dentar igiena dentara necesita mult mai multa atenţie. Iata ce presupune:

-Spalarea pe dinţi dupa fiecare masa, iar daca nu se poate, macar clatirea gurei cu apa/apa de gura;
-Utilizarea unei periuţe interdentare pentru aparatul ortodontic.
-Folosirea apei de gura şi aţei dentare o data pe zi;
-Utilizarea duşului bucal, cel mai eficient mijloc de curaţare pentru purtatorii de aparate ortodontice;
-Igienizare la 3-4 luni;

„O igiena deficitara implica riscuri precum: pete albe ireversibile care se vad dupa ce dezlipim aparatul (adica zone de smalţ demineralizat care se pot transforma in carii), carii pe zonele dentare de langa bracketi, intre dinţi sau pe feţele masticatorii, dar şi gingivita”. adauga specialistul.

Chiar daca la prima vedere lucrurile pot parea puţin dificile pentru tine şi pentru copilul tau, in maxim doua saptamani aceste lucruri va vor intra in rutina. Pe termen lung, purtarea aparatului dentar este cea mai buna investiţie pe care o poţi face in sanatatea şi aspectul fizic al celui mic.