Ce trebuie sa faci pe 6 ianuarie de Boboteaza pentru a avea bunastare tot anul

Ce trebuie sa faci pe 6 ianuarie de Boboteaza pentru a avea bunastare tot anul

Anual, pe data de 6 ianuarie, sarbatorim botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza. La fel ca in cazul tuturor celorlalte sarbatori de peste an, şi de Boboteaza creştinii ortodocşi respecta anumite tradiţii şi obiceiuri pastrate din generaţie in generaţie

Eşti curioasa cum poţi aduce bunastarea in casa şi cum te poţi feri de necazuri in anul care vine? Iata cateva dintre cele mai importante tradiţii de Boboteaza.

1. Fetele nemaritate işi viseaza ursitul

În ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, fetele nemaritate care vor sa işi afle ursitul leaga un fir roşu de matase şi o crenguţa de busuioc sfinţit la degetul inelar şi pun o alta crenguţa de busuioc sub perna. Se spune ca barbatul pe care il viseaza le este predestinat.

Pentru ca ritualul sa aiba efect, este bine ca fetele nemaritate sa ţina post şi sa spuna rugaciuni in ajunul Bobotezei.

2. Femeile nu spala rufe

O alta tradiţie de Boboteaza spune ca in aceasta zi sfanta, precum şi in urmatoarele 7, femeile nu au voie sa spele rufe, pentru a nu atrage necazuri in familie. De Boboteaza, preoţii sfinţesc apele şi impart agheasma credincioşilor, iar spalarea hainelor murdare ar insemna spurcarea apei.

3. Femeile care iau agheasma se vindeca de sterilitate

Potrivit tradiţiei, femeile care nu pot avea copii trebuie sa bea agheasma de la Boboteaza pentru a se vindeca de sterilitate, intrucat apa sfinţita are puteri tamaduitoare.

4. Credincioşii nu dau bani cu imprumut

De Boboteaza, se spune ca nu este bine sa dai bani cu imprumut, intrucat aşa vei face tot anul şi rişti sa atragi paguba materiala in casa.
Batranii spun ca in aceasta zi de sarbatoare este bine sa te fereşti de orice imprumut, fie ca dai, fie ca iei.

5. Credincioşii pregatesc o masa imbelşugata

La fel ca de Craciun, şi de Boboteaza este musai ca masa sa fie imbelşugata. În ajunul Bobotezei, gospodinele pregatesc 12 feluri de mancare, pentru a avea masa bogata tot anul. Coliva, bobul fiert, fiertura de prune, sarmalele umplute cu crupe, „urechiuşele babei” (fasole alba cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borşul de peşte, peştele prajit, placintele de post umplute cu tocatura de varza acra şi placintele cu mac nu trebuie sa lipseasca de pe masa in ziua de Boboteaza.

6. Credincioşii nu mananca pana ce alimentele nu sunt sfinţite

Conform tradiţiei, de Boboteaza nimeni nu mananca bucatele preparate pana ce preotul nu vine sa sfinţeasca locuinţa şi mancarea. În aceasta zi, este bine ca fiecare persoana sa strige „Chiralesa”, care in limba neo-greaca inseamna „Doamne, miluieşte”. Odata ce striga cuvantul, se spune ca persoana respectiva capata puteri şi este ferita de rele pana la Sfantul Andrei (30 noiembrie).

7. Credincioşii beau agheasma pentru a fi sanatoşi tot anul

Se spune ca persoanele care vor sa fie ferite de boli tot anul trebuie sa bea agheasma in fiecare dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 8 zile de la Boboteaza şi in zilele de sarbatoare şi de post. Despre agheasma se spune ca poate ameliora durerile şi poate vindeca anumite boli grave, daca bolnavul crede in puterea ei tamaduitoare.

Sursa: www.realitatea.net