Ce semnale trimite organismul cand tensiunea e prea mare sau prea mica

Ce semnale trimite organismul cand tensiunea e prea mare sau prea mica

În timp ce o tensiune arteriala scazuta nu cauzeaza probleme grave de sanatate, hipertensiunea poate provoca accident vascular cerebral sau infarct.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sanataţii, valoarea optima a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg. Daca tensiunea coboara sub 9/6 cmHg este considerata hipotensiune şi daca trece de 14/9 este considerata hipertensiune. Nu exista diferenţe intre barbaţi şi femei in ceea ce priveşte valorile normale ale tensiunii arteriale.

Simptomele hipotensiunii

Cele mai frecvente semne ale hipotensiunii sunt ameţelile, tulburarile de echilibru, transpiraţiile, senzaţia de leşin sau leşinul. În mod normal, sportivii, nefumatorii, femeile mai slabe au tensiune arteriala mai mica. “Cei care au hipotensiune au un risc mai mic de boli de inima sau de rinchi, accidente vasculare, insa pot suferi traumatisme in timpul leşinului”, subliniaza medicul cardiolog Florin Mitu.
De regula, tensiunea arteriala scazuta, mai ales la o persoana tanara şi sanatoasa nu este un motiv de panica, dar cauza trebuie lamurita. De regula, tensiunea scade in caz de deshidratare, boli cardiace (bradicardie-batai rare ale inimii, tahicardie-batai frecvente ale inimii), boli severe (şoc anafilactic, septicemie, pancreatita), pe sistem nervos.

Recomandarile medicilor:

  • beţi 2-3 litri de lichide pe zi

  • consumaţi alimente cu un conţinut mai mare de sare

  • evitaţi alcoolul şi grasimile

  • nu faceţi exces de cafea (limitaţi-va la o cafea dimineaţa)

  • mancaţi 4-5 porţii de cruditaţi, care refac pierderile de apa

Simptome hipertensiune

Hipertensiunea arteriala este mai raspandita decat hipotensiunea. “Principalele simptome sunt durerile de cap, ameţelile, zgomotele in urechi, durerile in piept, sangerarile nazale. Complicaţiile includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sange), cardiopatia ischemica, insuficienţa renala, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi)”, atrage atenţia dr. Aurelia Constantin, medic internist. Un risc foarte mare de accident vascular au pacienţii hipertensivi obezi, sedentari, fumatori, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului şi cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inima.