Ce medicamente ai voie sa iei in sarcina

Ce medicamente ai voie sa iei in sarcina

Racita si insarcinata? Pe toata perioada sarcinii, organismul cunoaste multe transformari si este mult mai expus in fata racelilor, iar principalul motiv este acela ca sistemul imunitar este mult mai scazut in timpul celor noua luni.

Ce anume ar trebui sa faca o gravida pentru a preveni raceala, cum s-o previna, dar si care este medicatia pe care are voie s-o foloseasca in timpul sarcinii am stat de vorba cu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu specializare in infertilitate.

Atentie la medicamentatie in sarcina

De la bun inceput, este important ca femeia insarcinata sa fie constienta de faptul ca majoritatea medicamentelor pe care odinioara le folosea pentru a pune capat unei dureri sacaitoare de cap sau de masea sunt acum total interzise, a punctat dr. Vythoulkas.

Este insa mult mai usor sa previna decat sa trateze si aceasta o poate face in primul rand prin evitarea locurilor foarte aglomerate, in care expunerea este mult mai mare, si nu in ultimul rand prin asigurarea unei alimentatii bogate in vitamina C (legume si fructe de sezon – citricele).

Anunta medicul de orice durere din timpul sarcinii

Daca totusi simptomele neplacute au aparut este important ca gravida sa anunte medicul care-i urmareste sarcina, a completat dr. Vythoulkas.

În cazul unei raceli in care nu si-a facut aparitia febra, tot ceea ce are de facut viitoarea mamica este sa consume multe lichide – de preferat supe clare de legume, compoturi fara aport de zahar, ceaiuri de musetel si/sau flori de tei -, vitamina C efervescenta.

Daca in schimb apare febra, raceala este putin mai greu de tratat, aceasta si pentru ca riscul pentru sarcina este mult mai mare.

Este foarte importanta prezentarea la medic imediat ce simptomele febrei au aparut pentru a fi depistate cat mai curand cauzele care au dus la aparitia acesteia si, mai ales, pentru a primi un tratament adecvat cat mai repede cu putinta.

În primul trimestru de viata, fatul nu se poate apara singur

Este perioada in care se formeaza organele si sistemele vitale ale fatului, iar unele substante pe care unele medicamente le contin ar putea produce malformatii si dereglari de dezvoltare.

Lucrurile se schimba incepand cu saptamana a 16-a cand, deja formata, placenta isi indeplineste rolul de bariera in fata anumitor substante nocive pentru fat.

Dar chiar si asa, lista medicamentelor pe care o gravida le poate lua este foarte restransa si este important ca aceasta sa nu foloseasca automedicatia.

Dr Andreas Vythoulkas

Medic Specialist Obstetrica- Ginecologie

Specializare in Infertilitate, Bucuresti

Contact:021.9607
www.vythoulkas.ro