Ce este declaratia 600. Cine trebuie sa depuna acest formular la Fisc si pana cand

Ce este declaratia 600. Cine trebuie sa depuna acest formular la Fisc si pana cand

Ce este declaratia 600. Avocatii, notarii, contabilii, ziaristii, persoanele fizice autorizate si cei care inregistreaza venituri din chirii trebuie sa depuna pana in data de 31 ianuarie 2018 formularul 600. Practic, sunt vizate toate profesiile liberale.

Sunt colectate datele pentru veniturile obtinute in anul 2017, astfel ca aceasta declaratie nu este retroactiva.

400.000 de romani trebuie sa depuna declaratia 600
Romania are peste 400.000 de persoane fizice autorizate, astfel ca mai bine de 400.000 de romani trebuie sa faca drumul catre oficiile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Iata ce spune Fiscul pe site-ul sau despre acest formular.

”600 Declaratie privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate (OPANAF 4140/2017). Formular. Se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributie de asigurari sociale si/sau contributie de asigurari sociale de sanatate.

Declaratia se poate depune direct la registratura organului fiscal, prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii, pana la data de 31 ianuarie inclusiv sau in termen de 30 de zile in cazul celor care incep o activitate in cursul anului”.

”Informatiile colectate sunt utilizate in procesul stabilirii si administrarii contributiilor de asigurari sociale si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice”, mai arata Fiscul.

”Aberatia fiscala” si declaratia 600
Libertatea a scris de curand despre reintoarcerea ”aberatiei fiscale”. Problema o constituie faptul ca ziaristii sau alte categorii de meserii liberale trebuie sa depuna acest formular daca depasesc un anumit plafon.

Și, chiar daca incaseaza salarii din alta parte, trebuie sa plateasca astfel de contributii de sanatate si pe salariu, dar si pe pe veniturile din sursele respective.

Începand cu 1 ianuarie se aplica si trecerea contributiilor sociale de la angajator la salariat. Controbutiile de asigurari sociale (CAS) vor fi de 25%, iar cele de sanatate (CASS) de 10%.

Angajatorii mai platesc doar o contributie asiguratoare pentru munca, de 2,25%.

În ceea ce priveste persoanele fizice care realizeaza venituri lunare din activitaţi independente sub nivelul salariului minim brut pe ţara, de 1.900 de lei, acestea nu au obligaţia sa plateasca CAS si CASS, insa vor putea opta pentru plata contribuţiei, in aceleaşi condiţii prevazute pentru cei care au obligaţia plaţii contribuţiei.

Formularul 600 se poate descarca de aici.

Sursa:www.libertatea.ro