CATEVA MOTIVE SA TE LASI DE FUMAT

CATEVA MOTIVE SA TE LASI DE FUMAT

Statisticile privitoare la fumat sunt ingrijoratoare. Peste 30% din populatia activa a Romaniei fumeaza. 30.000 de romani mor anual din cauza fumatului.CATEVA_MOTIVE_SA_TE__76667.jpg

Confruntati cu aceste date nu putini sunt aceia care incearca sa se lase de fumat. Din pacate, acest demers nu reuseste intotdeauna. Sabloanele mentale create in decursul anilor nu se pot sterge in cateva zile. Este nevoie de o vointa de fier si de motivatii puternice pentru a reusi.

In ceea ce priveste vointa, fiecare este pe cont propriu. Cat despre motivatii, iata cateva la care poate ca nu v-ati gandit pana acum.

– De cate ori apare cate o problema obisnuiti sa aprindeti o tigara, „ca sa va linistiti”. Ce ati zice daca ati sti ca aceasta tigara, departe de a va limpezi mintea, o incetoseaza si mai mult ? Ultimele studii leaga fumatul la varsta adulta de o seama de probleme de memorie.

– Desigur ca sunteti constient ca fumatul va face rau, insa v-ati gandit ce efect are asupra celor din jurul dvs ?

Un studiu realizat in China intre 1997 si 2005 a aratat ca toti copiii supusi fumatului pasiv au avut probleme mai mari sau mai mici. In timpul primilor 5 ani de viata, toti au trecut pe la spital pentru probleme serioase cel putin o data.

Acelati lucru se intampla si animalelor de companie. Nero sau Daisy se bucura de intreaga paleta a efectelor fumatului pasiv – cancer, alergii, probleme circulatorii si respiratorii. O ancheta asupra unui esantion reprezentativ al populatiei, efectuata in Detroit, la inceputul anului trecut, a sensibilizat atat de mult participantii, incat o treime dintre acestia au decis sa se lase de fumat, doar pentru a proteja viata animalelor de companie.

– Traim vremuri grele. Alimentele nu mai sunt ce obisnuiau sa fie. Cu greu mai putem gasi ceva care sa fie cat de cat „natural”. Si acest lucru ne influenteaza la toate nivelele. Nici unul dintre organe nu este imun la tirul toxinelor prezente in alimente, insa unul dinte acestea pare a fi ceva mai sensibil – este vorba de pancreas. Riscul de aparitie a diabetului – si vorbim aici in special de tipul II – a crescut foarte mult in ultima vreme. Stirea proasta este ca cei care fumeaza mai mult de un pachet pe zi au cu 44% mai multe sanse de a se imbolnavi, spre deosebire de nefumatori.

– Asa cum probabil ca banuiati de multa vreme, cele cateva tigari pe care obisnuiti sa le fumati zilnic, reusesc in cele din urma sa distruga mucoasa protectoare a cailor respiratorii, ceea ce reprezinta o invitatie directa adresata infectiilor la acest nivel. Alte studii arata ca fumatul intervine in procesele imunitare, prin scaderea capacitatilor de lupta ale organismului impotriva agentilor patogeni.

– Cateva randuri numai pentru barbati. Fumatorii sunt mai expusi disfunctiilor erectile decat nefumatorii. Riscul creste proportional cu numarul de tigarete consumate zilnic.

– Si acum stirile pentru femei. Fumatul nu numai ca ajuta la aparitia ridurilor faciale cu mult inainte de perioada normala, dar favorizeaza aparitia unor pliuri ale pielii in zone deosebit de sensibile – pe brate sau pe fese.

– Fumatul creste de asemenea riscul infertilitatii. Fumatoarele pot avea surpriza sa constate instalarea menopauzei la varste mult mai mici decat nefumatoarele. Si daca nu v-am speriat indeajuns, avem o stire traznet : fumatul in timpul sarcinii afecteaza sanatatea copilului in moduri necunoscute pana de curand. Mai precis afecteaza direct fertilitatea copilului care nici macar nu a vazut lumina zilei. Menopauza (sau andropauza) se va instala mult mai repede la cei care au beneficiat de tratamente cu nicotina in timpul vietii intrauterine.

Acestea sunt cateva dintre ultimele descoperiri in domeniu. Desigur ca efectele sunt mult mai mari – n-am vorbit aici despre bolile cardiovasculare si nici despre cancerele pe care le vedeti pe orice pachet de tigari. Am incercat sa punctam efecte negative la care de obicei nu ne gandim, insa care influenteaza decisiv caile vietilor noastre.

Nu suntem naivi sa credem ca simpla lecturare a acestui articol va va face sa va lasati de fumat. Insa de un lucru suntem siguri : daca l-ati citit cu atentie va va fi mai greu sa va aprindeti urmatoarea tigara.

Multa sanatate!

Dr. Serban Damian

Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit 7516