Care este DIFERENȚA intre ANGINA streptococica si cea virala? Atentie, este sezonul ei

Care este DIFERENȚA intre ANGINA streptococica si cea virala? Atentie, este sezonul ei

Faringo-amigdalita (angina) reprezinta infectia acuta a faringelui, a amigdalelor sau a ambelor. Aceasta afectiune reprezinta aproximativ 15% din solicitarile pentru consultatii la medicul de familie si este mai frecventa la copii, intrucat sistemul lor imun este in formare. Amigdalele apartin sistemului imun si, fiind situate la poarta de intrare in organism, sunt ”atacate” adeseori; deoarece acestea se situeaza pe peretele lateral al faringelui (prima portiune a tubului digestiv),inflamatia il cuprinde de multe ori si pe acesta.

De cele mai multe ori, virusurile sunt responsabile de aceasta infectie, in particular cele care determina raceala comuna. În aproape 30 % din cazuri, cauza este de origine bacteriana, printre care domina fruntas streptococul de grup A, mai ales in intervalul de varsta 3-14 ani.

Angina streptococica este caracterizata de un debut brusc prin dificultate la inghitire intensa si dureroasa, febra 38-39 grade Celsius, frisoane, slabiciune, stare de rau general si dureri la nivelul urechii. La copii pot aparea si dureri abdominale, varsaturi, iar cei foarte mici refuza sa manance. În cazul anginelor virale, debutul este lent cu subfebrilitate 37-38 grade Celsius, dificultate la inghitire usoara sau moderata, aceste simptome fiind precedate de manifestarile unei raceli: secretii nazale seroase (transparente) sau seromucoase (albicioase), obstructia cailor nazale, tuse seaca si raguseala.

Doar un medic va pune diagnosticul de faringoamigdalita. Atentie, o angina streptococica la debut nu prezinta depozite pe amigdale, asa ca poate fi confundata cu cea virala. Daca este o infectie virala, nu se mai fac investigatii suplimentare, dar pentru cea streptococica sunt necesare, deoarece este obligatoriu tratamentul cu antibiotice.