Boala periculoasa care te poate ucide in 24 de ore. Se transmite la fel de usor ca gripa si are simptome asemanatoare

Boala periculoasa care te poate ucide in 24 de ore. Se transmite la fel de usor ca gripa si are simptome asemanatoare

Prin definitie, meningita presupune inflamarea meningelor, adica a membranelor care acopera creierul şi coloana vertebrala si a lichidului cefalorahidian. Este o boala extrem de grava, declansata de o bacterie sau de un virus, care apare cu o frecventa mai mare in lunile de vara si la inceputul toamnei.

Principalele simptome sunt cele ale unei gripe severe: gatul inţepenit şi durere in zona cervicala, febra, frisoane, dureri de cap combinate cu stari de voma, somnolenţa si dureri musculare, fotofobie,

Medicii spun ca, cel mai des, meningita apare in randul copiilor sau adulţilor tineri (15 – 24 de ani), insa exista risc şi pentru varstnici, in general pentru toate persoanele care au un sistem imunitar slabit. În functie de ceea ce o provoaca, exista mai multe tipuri de meningita:  virala, acuta bacteriana, meningococica, pneumococica, stafilococica, streptococica, cu bacili gram negativi, tuberculoasa, coriomeningita limfocitara benigna, meningita urliana, meningita cu HIV si meningita fungice.

Meningita bacteriana, spre exemplu, este cauzata de meningococ sau pneumococ, bacterii pe care le gasim in gat sau in nas nasului, fara a provoca, de obicei, afecţiuni. Problema apare atunci cand aceste bacterii ajung in sange, atunci declansand boala. Meningita bacteriana este, totusi, o forma rar intalnita, dar este si foarte periculoasa. Se transmite de la om la om prin secreţiile nazale şi saliva. Daca nu este tratata, poate provoca afecţiuni ireversibile ale creierului si poate duce la decesul pacientului in doar 24 de ore.