Bataie de joc: Nicolae a muncit pe santier, cate zece ore pe zi, pe frig sau arsita. Ajuns la 71 de ani, omul a avut un adevarat soc atunci cand a vrut sa se pensioneze. Ce s-a intamplat cu pensia lui

Bataie de joc: Nicolae a muncit pe santier, cate zece ore pe zi, pe frig sau arsita. Ajuns la 71 de ani, omul a avut un adevarat soc atunci cand a vrut sa se pensioneze. Ce s-a intamplat cu pensia lui

Dupa o viata de munca pe santier, cate zece ore pe zi, pe frig sau arsita, Nicolae Moldoveanu, la 71 de ani ai sai, trebuie sa se lupte cu statul pentru recalcularea pensiei.

Adica, sa lupte pentru drepturile sale legitime pe care statul i le-a respins, conform legislatiei dinainte de 2011.

Din pacate, noua lege, care corecteaza nedreptatile, nu are norme de aplicare, deci nu se aplica. Ce este de facut in asemenea cazuri?

Nicolae Moldoveanu a lucrat in constructii din 1970 pana in 1994, grupa a II-a de munca, plus 10 ore de munca pe zi. S-a pensionat in 2008. Nu i s-a luat in calcul grupa de munca la calcularea punctului de pensie.

A venit insa Legea 192/2015, in virtutea careia au inceput, teoretic, recalcularile pensiilor, inclusiv pentru grupele de munca I si II.

În fine, Nicolae Moldoveanu s-a dus si el la recalculare, dar, ce sa vezi: nu i s-a luat in calcul nici de data aceasta grupa a doua de munca si nici cele doua ore suplimentare pe o perioada de 24 de ani.

Suparat, omul a apelat la Societatea Internationala a Dreptuirlor Omului, care l-a luat de mana si a mers cu el in audienta la Ministerul Muncii.

Ministerul a luat dosarul sau de la Casa Judeteana Ilfov, unde este arondat Nicolae Moldoveanu, si l-a canalizat catre Casa Nationala de Pensii, pentru o analiza temeinica.

Totodata i-a dat si un raspuns oficial conform caruia trebuie sa i se recunoasca grupele de munca, dar nu si orele suplimentare.

Textual: ”Programul de 10 ore pe zi din activitatea de constructii nu se utilizeaza la recalcularea pensiei” – si se face trimitere la articolul 71 din legea 57/1974:

”Personalul cu functii de executie si cel operativ, care prin natura muncii lucreaza peste programul normal de lucru, poate primi, in locul retributiei pentru ore suplimentare, o retributie tarifara mai mare cu 5 %- 25%, care se stabileste in raport cu timpul prevazut a fi prestat, in medie lunara, poate primi peste programul normal de lucru”.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare—>