Artroza: de ce apare si cum se trateaza

Artroza: de ce apare si cum se trateaza

Asociata adesea cu batranetea, artroza poate aparea si la persoanele de 40 de ani. Boala afecteaza in special genunchii, soldurile si mainile.

Cea mai frecventa boala reumatica, artroza afecteaza in jur de 4 milioane de romani, potrivit estimarilor. Este vorba despre afectarea cronica a articulatiilor determinata de degradarea cartilajului articular si a osului subcondral. Artroza poate afecta orice articulatie, cele mai expuse fiind insa cele pe care le folosim cel mai des: soldurile (coxartroza), genunchii (gonartroza), coloana vertebrala (spondilartroza) si articulatiile degetelor.

În cadrul procesului natural de imbatranire, cartilajul se uzeaza, iar structurile articulatiei se deterioreaza. Asadar, varsta este un factor important in aparitia bolii artrozice. În cazul femeilor, afectiunea apare mai ales dupa menopauza. Un factor implicat este si cel genetic, la care se adauga anomaliile sau deformarile scheletice cum este luxatia congenitala de sold. Leziunile osoase precum fracturile si fisurile ori ale cartilajului si ligamentelor pot favoriza boala artrozica daca nu sunt tratate corespunzator. Obezitatea este atat un factor favorizant, cat si agravant al gonartrozei.

Durerea, simptomul frecvent

Principalul simptom al bolii este durerea, care are anumite caracteristici: este declansata si agravata de miscare, este mai putin accentuata cand persoana se afla in repaus, este mai redusa dimineata, la trezire, crescand in intensitate ziua si seara.

Durerea artrozica reapare de fiecare data cand articulatia afectata este supusa unui efort precum mersul (artroza de sold), urcarea scarilor (gonartroza) si ridicarea mainii (artroza umarului). În boala artrozica, apare si rigiditatea sau limitarea mobilitatii articulatiei afectate. De asemenea, in gonartroza, acumularea de lichid in articulatie poate duce la umflarea genunchiului. Cu timpul, excrescentele osoase numite osteofite profoaca deformari articulare, vizibile mai ales la nivelul mainilor si genunchilor. Principala metoda de diagnosticare a artrozei este examenul radiologic al articulatiei afectate.

Atentie!

În cazul, sportivilor, muncitorilor in constructii si pianistilor, presiunea constanta asupra articulatiilor poate duce la artroza. 

În ce consta tratamentul

În artroza, tratamentele medicamentoase si nemedicamentoase au ca obiectic scaderea intensitatii durerii, cresterea mobilitatii si prevenirea progresiei afectiunii. Printre tratamentele indicate, se numara: antalgicele simple (paracetamol), antiinflamatoare nesteroidiene (diclofenac, ibuprofen), medicamente antiartrozice simptomatice cu actiune lenta (glucozamina, sulfat de condroitina), injectii cu acid hialuronic, infiltratii cu corticosteroizi.

Fizioterapia sau kinetoterapia masajele, curele balnerae, electroterapia si acupunctura sunt alte terapii la care pot recurge cei cu boli reumatice. În cazul in care artroza are un grad avansat, poate fi nevoie de protezarea articulatiei afectate (artroplastie).    

Cifra

50% din persoanele cu artroza se trezesc noaptea din somn din cauza durerii provocate de boala.