Alimentele care te ajuta sa lupţi impotriva cancerului

Alimentele care te ajuta sa lupţi impotriva cancerului

Deşi nu exista alimente ”miracol” care sa ne protejeze impotriva cancerului  sau care sa ne vindece, un stil de viaţa echilibrat poate asigura o stare optima de sanatate, implicit o protecţie anticanceroasa. Este important sa ştim ca exista alimente bogate in substanţe nutritive, care contribuie semnficativ la o funcţionare metabolica optima, dar o restricţie alimentara trebuie facuta doar dupa ce protocolul terapeutic a fost urmat.

”Cauzele creşterii numarului de cazuri nu sunt pe deplin cunoscute, dar stilul de viaţa modern, expunerea la poluanţi, fie aerieni, alimentari, sedentarismul, joaca un rol deosebit de important. În fapt, obezitatea creşte cu peste 30% incidenţa a mai mult de 13 tipuri de cancer’’, precizeza medicul nutriţionist Florin Ioan Balanica pentru Ce se intampla, doctore?

Din pacate, dupa un diagnostic care duce pacientul intr-o stare de nelinişte, ingrijorare şi teama de imprevizibilul situaţiei, acesta nu ştie incotro sa se indrepte, ce sa faca sau recurge la terapii care, uneori, au doar un simplu efect placebo, fara a duce spre o vindecare medicala.

”Pacienţii trebuie sa solicite ajutor medical şi sa urmeze protocolul terapeutic, urmand şi o alimentaţie echilibrata.  În fapt, cancerul este o patologie complexa, care trebuie abordata de oncolog, chirurg, psiholog şi nutriţionist”, adauga specialistul.

Dupa tratamentul de specialitate, medicul nutriţionist Florin Ioan Balanica le recomanda pacienţilor sa adopte un stil alimentar echilibrat şi bogat nutritiv, pentru a ajuta organismul sa se refaca şi, totodata, sa funcţioneze in parametrii optimi.

La micul dejun, le indic pacienţilor sa consume sucuri de legume, hrana vie, care aduce aport de vitamine, minerale şi substanţe antioxidante. Dintre legume, sunt recomandate pentru consum:

Broccoli, conopida, varza, deoarece sunt alimente ce pot combate cancerul prin activare enzimatica.  Recoamand sa fie consumate crude sau foarte puţin preparate, fierte la abur, pentru a nu pierde din proprietaţile lor benefice.

Susţin consumul de proteina animala, de preferat carne alba, slaba, in special peşte, care aduce un aport ridicat de acizi graşi omega 3 nesaturaţi, cu importante proprietaţi anticancerigene. Pacienţii pot consuma orice tip de peşte, somon, sardine, hering, sortimentele mai grase.

Fructele de padure sunt bogate in antioxidanţi care protejeaza celulele. Murele şi capşunile conţin un acid care protejeaza organismul impotriva cancerului de san, arata un studiu recent.  

Cereale au puterea de a stabiliza nivelul estrogenului din corp, precum şi al insulinei, doi hormoni ce au o stransa legatura cu declanşarea cancerului.

Cum mancam şi cat bem

Carnea roşiese poate manca, dar cu masura, Consumata in exces, dubleaza riscul apariţiei cancerului. Rezumaţi consumul de carne roşie la o felie, o friptura o data pe saptamana.

Alcoolul creşte semnificativ şansele de apariţie a cancerului. Femeile care consuma trei bauturi alcoolice pe zi, fie bere, vin sau spirtoase, se supun, cu 30% mai mult, riscului  de a face cancer.

Cerealele integrale ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Datorita eficienţei lor in lupta contra cancerului, cerealele sunt plasate la baza piramidei alimentelor sanatoase. Ele pot fi consumat fierte (la aburi), uşor rumenite sau sub forma de paine.

Fructele sunt o sursa de „apa biologica’’, de minerale şi vitamine, de glucide nerafinate, de polifenoli care blocheaza expansiunea tumorilor. Ele nu conţin lipide, fiind indicate in dislipidemii.

Legumele sunt valoroase pentru conţinutul mare de proteine de calitate. Sunt indicate: soia, deoarece conţine aminoacizi esenţiali intr-o concentraţie mai mare decat exista in carne, lipide, cu procent mare de acizi graşi nesaturaţi (85%)  mazare, datorita cantitaţii mari de lizina, fasole, deoarece conţine o cantitate apreciabila de tirozina şi lizina, broccoli, pentru efectul antitumoral, mai ales in zona sanului şi a vezicii urinare, roşiile, care diminueaza riscul de cancer, graţie unei substanţe numite licopeina.

Zarzavaturileasigura necesarul de celuloza cu structura fina, avand proprietatea de a scadea colesterolul, şi de a acoperi o parte din necesarul de apa, minerale şi vitamine.

Ciupercile sunt recunoscute pentru eficienţa lor in confruntarea cu cancerul, datorita principiului lentinan, care inhiba aromataza, enzima raspunzatoare de proliferarea tumorilor. Pentru a nu distruge principiile valoroase ale ciupercilor, acestea vor fi tratate termic uşor, la cuptor sau gratar , aşezonate cu ulei presat la rece şi condimente.

Pleurotus ostreatus sporesc capacitatea organismului de a sintetiza interferon, care are efect antimicrobian şi de scadere a nivelului de colesterol din sange. Sunt indicate doar de maxim trei ori pe saptamana, in exces pot deveni daunatoare.

Ceaiul verde are calitaţi antitumorale, depurative, este tonic pentru sistemul nervos. Sunt indicate 2-3 cani de ceai verde, preparat prin infuzie de 8-10 minute, pentru a elibera cat mai mulţi polifenoli.

Ghimbirul vine in ajutorul pacienţilor care fac chimioterapiei prin reducerea senzaţiei de greaţa.

Mierea trebuie sa ia urgent locul zaharului, deoarece are componente valoroase, minerale, enzime, acizi organici, are proprietaţi antiseptice şi cicatrizante, este uşor asimilata şi reface rapid necesarul energetic al organismului.

Peştele face parte din dieta cardiacilor şi a suferinzilor de cancer, graţie grasimilor polinesaturate.

Lactatele fermentate sunt o sursa suficient de sigura şi naturala de flora lactobacilara. Pentru prevenţia şi terapia cancerului suntem sfatuiţi sa alegem numai lactatele fermentate, tocmai pentru ca au flora lactobacilara necesara revitalizarii florei saprofite intestinale, dar şi pentru ca au puţine lipide.

Fibrele ajuta la eliminarea din organism a metalelor grele – plumb, arsenic, mercur, care maresc riscul de cancer. 100 g de taraţe conţin 48 g de fibre, in timp ce necesarul zilnic de fibre este intre 30 g şi 40 g.

Strugurii roşii conţin resveratrol, substanţa care este extrasa şi folosita ca supliment nutritiv antitumoral.

Apa este esenţiala pentru a spori eficienţa sistemului imun şi absorbţia principiilor nutritive valoroase. Apa este un bun laxativ, participa la termoreglare, previne glaucomul, dar mai ales asigura necesarul de oxigen la nivel celular.