Aberatia fiscala revine. Vii cu bani de acasa ca sa platesti contributii statului

Aberatia fiscala revine. Vii cu bani de acasa ca sa platesti contributii statului

Aberatia fiscala revine in acest an. Mai multe tipuri de castiguri, intre care cele din dobanzi, dividende, vanzari de bunuri, drepturi de autor, chirii sau activitati agricole necesita completarea de formulare la ANAF si plata de contributii de sanatate, chiar daca ai deja salariu, potrivit unei analize Libertatea.

De asemenea, pentru angajatii part-time, contributiile trebuie platite la nivelul salariului minim de 1.900 de lei brut. Masura, in vigoare din vara anului trecut, duce la situatia hilara in care nivelul taxelor datorate la stat este mai mare decat suma primita de angajatul in cauza.

Drepturi de autor, chirii, contracte

Începand cu 1 ianuarie, toate persoanele care activeaza in profesiile liberale trebuie sa plateasca statului contributii de sanatate de 10% pe sumele incasate. Guvernul a stabilit un plafon de 22.800 de lei anual, adica 12 salarii minime de 1.900 de lei.

Este vorba de medici, avocati, notari, jurnalisti platiti pe drepturi de autor, scriitori sau muzicieni. Cei care castiga mai mult de 22.800 de lei anual trebuie sa declare aceste castiguri la Fisc. Acestia trebuie sa completeze Formularul 600 pana la data de 31 ianuarie, iar contributia de 2.280 de lei trebuie platita in patru transe.

Dar nu numai acestea sunt vizate. Sunt vizate si castigurile din cedarea folosintei bunurilor, cum ar fi din chirii. La fel si in cazul activitatilor agricole sau asocierea cu persoane juridice. Daca suma depaseste plafonul, trebuie declarata si contributia platita. Adica 190 de lei pe luna.

Contributii datorate chiar daca ai salariu

”Ce este enervant, este ca daca ai si salariu, dar daca mai ai si venituri din chirii, drepturi de autor, dobanzi sau dividende si depasesti acel plafon, mai platesti o data 190 de lei pe luna”, a declarat, pentru Libertatea, consultantul fiscal Gabriel Biris, fost secretar de stat.

O situatie aberanta a existat in anul 2013, cand mii de copii din judetele Arges si Alba au primit notificari de la Fisc ca datoreaza sume de cateva sute de lei pe dobanzi de cativa lei la alocatiile tinute in conturi bancare. În acel moment s-a dat o amnistie fiscala.

Biris vine si cu un alt exemplu. ”Conform legislatiei actuale, eu platesc de trei ori mai putin decat secretara mea, desi castig de 20 de ori mai mult”, a spus el.

Acesta se refera la faptul ca un angajat platit cu salariul minim pe economie are de platit contributii sociale totale de 665 de lei pe luna, pe cand cei cu venituri doar din venituri independente platesc 190 de lei lunar.

”Este aiurea totul, cu fundul in sus… Se incalca principiul solidaritatii sociale. Dar macar este mai putin nociva decat era inainte”, a completat consultantul.

Iar daca ai si salariu, si venituri independente peste plafonul stabilit de Guvern, platesti atat contributiile la salariu, cat si 190 de lei in plus pe luna pentru acele situatii speciale.

Vii cu bani de acasa in anumite situatii
O alta problema o constituie plata contributiilor sociale pentru angajatii part-time la nivelul salariului minim. Iar aceasta aduce situatii dezastruoase pentru cei care au 2-3 astfel de contracte part-time, cum ar fi menajerele sau femeile de serviciu care au contracte cu asociatiile de proprietari.

Guvernul Tudose a adoptat inca din vara anului trecut plata la nivelul salariului minim pentru contributiile angajatilor part-time. La acel moment, premierul Mihai Tudose argumenta ca firmele fac contracte part-time si platesc restul salariului la negru. Conform autoritatilor, exista 500.000 de astfel de contracte part-time in Romania.

”În fapt, devenise o practica şi este astazi o practica – angajaţii sa fie ţinuţi cu part-time cu patru ore, cu cinci ore, cu doua ore şi platit diferenţa pana la salariul minim din mana, la negru, eludand statul”, spunea Tudose la inceputul şedinţei de Guvern din 20 iulie.

Biris spune ca cei care au 2-3-4 astfel de contracte part-time vor fi puternic afectati. ”Daca ai 3 part-time-uri, platesti in trei locuri contributii la salariul minim. Pai de ce sa le mai declari atunci?”, se intreaba consultantul.

Exemplul menajerelor

Spre exemplu, pot exista persoane care castiga 200 de lei net pe o astfel de colaborare, cum ar fi menajerele.

La un astfel de contract, contributiile la stat sunt de minimum 665 de lei, adica 35% din 1.900 de lei (salariul minim pe economie). La trei astfel de contracte, castigi net 600 de lei, dar trebuie sa platesti statului 1.995 de lei. Deci trebuie sa vii de acasa cu peste 1.300 de lei.

”Dragi prieteni, cat castiga la o asociatie de locatari femeia de serviciu? Ma refer la cazul in care e incadrata cu contract de munca. De exemplu, la noi brutul e de circa 350 – 400 lei, nu stiu exact.

Ca daca ramane aberatia cu baza de calcul la asigurari la salariu minim, doamna noastra de la bloc vine cu bani de acasa. Și pleaca si nu mai vine… Pentru orice contract partial cu suma mai mica de 665 de lei, vii cu bani la angajator. De la 666 in sus, iei si tu un banut”, scria in luna noiembrie consultantul fiscal Adrian Benta despre aceeasi problema.

Citeste continuarea pe www.libertatea.ro