8 cauze pentru apariţia gingivitei

8 cauze pentru apariţia gingivitei

Gingivita reprezinta o inflamaţie a gingiilor care de cele mai multe ori apare din cauza unor obiceiuri inadecvate ce ţin de igiena dentara. Care sunt cauzele, precum şi factorii de risc care stau la baza apariţiei acesteia, ne explica in continuare doctorul Manuela Lupascu – medic coordonator clinica LLLDental.

Informaţii despre gingivita

Gingivita poate fi definita drept inflamaţia gingiilor, de obicei cauzata de o infecţie bacteriana. În cazul in care nu este tratata, poate sa conduca la o afectiune, şi anume parodontoza. Conform Asociaţiei Americane Dentare, parodontoza reprezinta cauzele majore ale pierderii dinţilor in randul adulţilor.

Gingiile se ataseaza de dinti prin intermediul mai multor tipuri de ligamente. Intre nivelul de insertie al ligamentelor si marginea libera a gingiei exista un sant (sulcus) cu o adancime de 0,5-0,2/0,3 mm. Acest sulcus trebuie sa fie liber si curat, sa contina doar fluidul propriu secretat de gingie si care asigura curatarea mecanica a santului, avand si proprietati antibacteriene. Cand in sulcus se acumuleaza resturi alimentare, placa bacteriana, tartru, apare inflamatia gingiei care, in lipsa unui tratament corespunzator, poate conduce la complicatii dintre care, cea mai de temut este parodontoza cu pierderea dintilor.

Pentru ca de cele mai multe ori poate fi prevenita, parcurgeţi cu atenţie cauzele care pot conduce la instalarea sa:

Cauze ale apariţiei gingivitei

 1. Cea mai comuna cauza a gingivitei este o igiena orala precara ce favorizeaza formarea de placa dentara la suprafaţa dinţilor, determinand inflamaţia gingiilor si a ţesuturilor adiacente;
   
 2. Modificarile hormonale – care pot aparea in timpul pubertaţii, a menopauzei, al ciclului menstrual şi a sarcinii. Gingiile devin mai sensibile, crescand riscul de inflamaţie;
   
 3. Unele afecţiuni – precum cancer, diabet şi HIV/SIDA, infecţii virale sau fungice sunt corelate cu un risc crescut de gingivita;
   
 4. Medicamentele – sanatatea dentara poate fi influenţata de unele medicamente, in special daca fluxul de saliva este redus (pilule contraceptive, antihipertensive, steroizi, anticonvulsive, blocante ale canalelor de calciu şi chimioterapia).  Exista chiar medicamente care pot conduce la creşterea anormala de ţesut gingival (hipertrofie gingivala);
   
 5. Fumatul – fumatorii se confrunta mult mai des cu gingivita comparativ cu cei care nu fumeaza;
   
 6. Varsta – riscul de gingivita creşte odata cu varsta;
   
 7. Alimentaţie defectuoasa – in special persoanele cu o carenţa de vitamina C in organism;
   
 8. Istoricul familial – persoanele ale caror parinţi s-au confruntat cu parodontoza au un risc crescut de a avea parodontoza.

Alti factori locali de risc pentru gingivita: dinti cariati, fracturati, care nu pot fi bine curatati, sau plombe si lucrari protetice vechi, care nu mai sunt corespunzatoare.

De asemenea, purtatorii de aparate dentare trebuie sa se prezinte la igienizare o data la trei luni pentru prevenirea gingivitei si cariilor.
Acordaţi fiecaruia in parte atenţia cuvenita pentru a preveni complicaţii nedorite la nivelul danturii dumneavoastra!