6 afecţiuni ce se pot transmite de la pisica la om

6 afecţiuni ce se pot transmite de la pisica la om

Sunt firave, dar incearca tot timpul sa iţi fie aproape şi sa te molipseasca cu pofta lor de viaţa. Cu toate astea, pisicile iţi pot transmite şi numeroase boli. Medicul veterinar Loredana Burlac explica pentru Ce se intampla, doctore? care sunt afecţiunile pe care ţi le poate transmite felina cu care imparţi apartamentul.

Boala zgarieturii de pisica

Afecţiunea este cauzata de o bacterie, Bartonella henselae, iar posibilele cai de transmitere sunt reprezentate de zgarieturi, inţepaturi, lingere (pe tegument cu leziuni).
Manifestari clinice la om: febra, limfadenopatie, erupţii cutanate autolimitante, ce pot duce rar la complicaţii ( endocardita, afecţiuni neurologice).
La pisici transmiterea se face prin intermediul fecalelor. Pisica, prin toaletare, ingera bacteria, care duce la imbolnavire. De asemenea, se poate transmite şi prin intermediul capuşelor.
Simptomatologia la pisici este rar intalnita. În general, sunt asimptomatice.  Pot aparea, in anumite cazuri, febra, limfadenita, letargie şi lipsa apetitului.
Diagnosticul la om se pune pe baza anamnezei , a semnelor clinice şi a testelor specifice pentru detectarea bacteriei, de la locul muşcaturii, zgarieturii.

Enterita cu Campylobacter

Transmiterea se face prin contact direct cu pisicile ce prezinta scaune apoase, cauzate de aceasta bacterie.
Simptomele la animale: diareea şi starea generala proasta. La om apare gastroenterita, alterarea starii generale, cefalee, mialgii, artralgii.
Boala este autolimitanta, insa se pot face teste, din fecale (coprocultura), pentru detectarea bacteriei.

Clamidioza

Produsa de bacteria Chlamidofila felis, aceasta se transmite prin contactul direct cu pisicile infectate.
Simptomul principal, atat la om, cat şi la animal, este conjunctivita.
Diagnosticul se pune dupa analiza secreţiei oculare sau prin test PCR, fiind necesar sa se faca o diferenţiere de diagnostic dupa ce au fost analizate şi alte boli ce pot produce conjunctivita la pisici( herpesvirus, calicivirus, mycoplasma).

Toxoplasmoza

Boala este produsa de Toxoplasma gondii, felinele fiind gazde definitive. Transmiterea se face pe cale fecal- orala, prin ingestia paraziţilor eliminaţi prin fecalele pisicilor infectate.
Manifestarile clinice la om: limfadenopatie, febra, cu evoluţie nefavorabila la persoanele care au o imunitate scazuta. Manifestarile grave pot fi observate la femeile insarcinate, cu infectarea fatului,  afectarea sistemului nervos central, infecţie sistemica sau avort.

Simptomatologia este aceeaşi şi la pisici. Pentru a preveni avortul şi complicaţiile este indicata testarea pentru toxoplasma, prin analize specifice de sange, inainte de a ramane insarcinata. De asemenea, este indicata şi testarea pisicilor daca se doreşte obţinerea de pui de la acestea.

Dermatofitia

Boala dermatologica produsa de fungi (Microsporum şi Trichopyton) este intalnita la caini, pisici şi alte mamifere, insa cel mai frecvent la pisici.
La om apar leziuni cutanate, insoţite de prurit intens. În general, sunt localizate, diseminarea aparand doar in caz de imunodeficienţa.
La animale apar zone fara par, cruste. Orice aspect anormal al tegumentului sau blanii ar trebui investigat, diagnosticul punandu- se cu uşurinţa prin teste.

Pasteureloza

Pasteurella multocida este o bacterie care se intalneşte in cavitatea bucala a 50- 90% dintre pisici şi a fost gasita intr un procent aproape la fel de mare şi la om, in cazurile de muşcatura de pisica.
În locul afectat apare edemul, ganglionii regionali se maresc, apar dureri musculare şi articulare in vecinatatea zonei afectate.
Aceasta poate provoca infecţii serioase şi necesita ingrijiri medicale de urgenţa, insa este tratata cu succes prin antibioterapie. Rareori, pot aparea complicaţii, febra, dureri de cap şi chiar meningita, sau forme intestinale( gastroenterita).
La pisici produce infecţii secundare respiratorii şi a fost asociata şi cu empiemul spinal şi meningoencefalomielita.