5 paşi pentru a avea un an nou de succes

5 paşi pentru a avea un an nou de succes

Da, da, ai facut de-a lungul timpului multe to-do list-uri cu ceea ce vei face de la inceput de an. Cate dintre rezoluţiile de la inceput de an au fost bifate şi scrise şi pe lista de realizari la final de an? Ei bine, tocmai pentru a-ţi atinge obiectivele propuse, iata mai jos o lista cu 5 paşi ce-ţi vor fi de ajutor in bifarea dorinţelor de inceput de an. Lista este alcatuita de psihoterapeutul Constantin Cornea care considera ca nu este de ajuns doar sa iţi doreşti ceva şi apoi sa aştepţi sa se intample de la sine. Şi nici sa te bazezi pe ritualuri, culori norocoase, astrograme, sau amulete benefice. TREBUIE sa şi acţionezi in consecinţa. Iata care sunt in opinia specialistului paşii ce iţi pot asigura succesul, indiferent ca ne gandim la succesul financiar, profesional, la o noua relaţie sau la imbunataţirea celei in care suntem.

Planul de viaţa
Este acel master plan care ar trebui sa fie construit pe baza talentelor native, sau dezvoltate ulterior, resurselor de orice gen (studii profesionale, capacitate financiara, relaţii de prietenie) necesare dezvoltarii profesionale, personale, sau sociale. Un astfel de plan, bine conturat, te poate face sa caştigi timp şi sa gaseşti caile cele mai potrivite pentru a te face fericit. Indiferent daca fericirea consta intr-o relaţie de cuplu, cariera sau hobby-uri.

Elementele toxice
Sunt acele elemente ce te pot ţine pe loc sau chiar trage inapoi. Şi aici vorbim despre:
-Starea de sanatate. Mergi la medic şi incearca sa iţi rezolvi orice problema de sanatate ai, indiferent daca vorbim de o carie sau de o dereglare hormonala care ţi-a adus nişte kilograme in plus.
– Tonusul. Acesta poate fi maxim daca: ai rezolvat problemele de sanatate şi faci un sport sub indrumarea unui specialist care ţi-a creat un program personalizat ce te poate face sa araţi mai bine ca niciodata.
-Prieteni toxici: cei care te folosesc pentru a se plange, care te atrag in viciile lor (alcool, droguri), cei care iţi mananca timpul, resursele financiare sau emoţionale fara sa iţi ofere ceva in schimb.
– Planurile toxice. Aici putem enumera: planurile parinţilor ce te-au bantuit dar nu te-au caracterizat, inca din copilarie. Planurile partenerei ce te vrea intr-un fel sau altul, fara legatura cu modul tau de a fi, sau planurile şefilor sau ale companiei ce te pot ţine pe loc, sau te pot duce intr-o direcţie in care nu te regaseşti.

Stabilirea resurselor
Stabilirea bugetului şi a surselor de finanţare, daca vorbim de un business sau de o investiţie. Stabilirea cursurilor de pregatire profesionala şi a necesarului financiar, daca vorbim de cariera. Conceperea unei liste de prieteni şi stabilirea de intalniri, daca doresc shimbarea job-ului sau gasirea unei partenere de cuplu.

Acordarea resurselor la o matrice temporala
Orice plan trebuie sa aiba şi elemente de control care ţin de timpul de realizare. Doar aşa iţi poţi da seama daca pierzi timp, daca merita sau daca eşti in direcţia potrivita.

Multa voinţa
Daca toate cele de mai sus sunt bine stabilite, nu mai ai nevoie decat de: voinţa, persuasiune, rabdare, talent, dedicare şi totul poate deveni realitate.

În concluzie, pentru a fi fericit, ai nevoie sa te ajuţi şi singur. Pentru asta trebuie sa te cunoşti cat mai bine, sa iţi recunoşti calitaţile şi defectele, sa iţi conştientizezi posibilitaţile, sa te asiguri de faptul ca eşti sanatos şi viguros. Pentru ca, apoi, totul sa vina de la sine….Succes!