5 intrebari despre spondilita anchilozanta

5 intrebari despre spondilita anchilozanta

Aceasta boala care are „preferinta” in special pentru barbati afecteaza mai ales coloana vertebrala si bazinul. Spatele intepenit mai ales dimineata este unul dintre primele simptome ale spondilitei anchilozante.

1. Ce este?

Spondilita anchilozanta este o afectiune reumatismala caracterizata prin inflamatii mai ales la nivelul bazinului si al spatelui, dar care pot aparea si la solduri sau la genunchi. În 10-20% din cazuri, este asociata cu o boala inflamatoare intestinala cronica sau cu un reumatism psoriazic. Afecteaza mai ales barbatii, varsta medie de debut fiind intre 20 si 40 de ani.

2. De ce apare?
 
Cauza exacta a spondilitei anchilozante nu este cunoscuta. Exista insa un teren genetic, aproape 90% din cei afectati fiind purtatorii genei HLAB27. De asemenea, implicata ar putea fi si o dereglare a sistemului imunitar, ca in cazul bolilor autoimune.

3. Cum se manifesta?

Boala debuteaza adesea prin dureri la nivelul feselor si al partii inferioare a spatelui asemanatoare unei lombalgii sau sciatice. Ca in majoritatea bolilor inflamatoare, durerile sunt mai intense noaptea si dimineata, la trezire. Spondilita anchilozanta poate fi insotita si de oboseala si probleme oculare (sensibilitate la lumina, roseata si lacrimare). Anchilozarea poate duce la deformari ale coloanei vertebrale.

4. Cum se diagnosticheaza?

Pentru confirmarea diagnosticului, medicul recomanda analize de sange (care vor arata, printre altele, un nivel crescut al VSH-ului), radiografia (de bazin si de coloana) si imagistica prin rezonanta magnetica.

5. În ce consta terapia?

În spondilita anchilozanta, scopul tratamentului este obtinerea remisiei clinice sau un nivel de activitate scazuta a bolii. Terapia este complexa, implicand antiinflamatoare, analgezice, tratamente locale sub forma de infiltratii si medicamente biologice. Pacientului i se recomanda si kinetoterapie si anumite masuri ce tin de stilul de viata (cum este, de pilda, evitarea pozitiilor care presupun aplecarea inainte). 
 
Bine de stiut!

Spondilita anchilozanta are perioade de puseuri alternate cu cele de acalmie.