3 probleme comune care dau simptome de ADHD

3 probleme comune care dau simptome de ADHD

Pentru ca deficitul de atenţie afecteaza viaţa copilului pe mai multe planuri, nu este deloc surprinzator faptul ca din ce in ce mai mulţi parinţi observa ca acesta are probleme de concentrare, ca este mai activ sau mai impulsiv faţa de copiii de aceeaşi varsta, are probleme la şcoala şi interacţioneaza mai dificil cu ceilalţi. Şi la fel de firesc este faptul ca primul impuls este sa mearga la medic, convinşi fiind ca cel mic sufera de ADHD. Doar ca ADHD-ul nu este singura problema care poate cauza dificultaţi de concentrare, tulburari comportamentale şi scaderea performanţelor şcolare. Exista o serie de alte probleme care pot da simptome asemanatoare cu cele ale ADHD-ului, motiv pentru care este esenţial sa se faca o anamneza completa inainte de a se da un astfel de diagnostic. Iata trei probleme comune care mimeaza simptomele de ADHD:

  1. Probleme cu somnul

Copiii care nu dorm suficient sau a caror somn nu este de calitate pot avea probleme de concentrare, reţin lucruri noi cu mai mare dificultate şi au, cel mai adesea, probleme de comportament. Şi micuţii care sforaie in mod regulat, nu doar atunci cand au un episod de raceala, ar trebui evaluaţi de un pediatru, mai ales daca exista pauze de respiraţie in timpul somnului. Iar parinţii de copii mai mari trebuie sa se asigure ca aceştia dorm cel puţin 8 ore pe noapte şi nu stau treji pana tarziu, cu ochii in telefon. Aşa ca, daca observi simptome care te-ar putea duce cu gandul la ADHD, verifica mai intai calitatea somnului copilului tau.

  1. Probleme auditive

Daca nu auzi bine, este complicat sa fii atent la ce se intampla in jurul tau şi este foarte uşor ca atenţia sa iţi fie distrasa. Deşi astazi din ce in ce mai mulţi copii au parte de screening auditiv inca de la naştere, exista o serie de probleme auditive care se pot declanşa oricand, in urma unor banale infecţii ale urechii. Acesta este motivul pentru care, daca observi ca cel mic are probleme comportamentale sau de invaţare, ia in calcul şi un control care sa iţi confirme ca auzul lui este normal.

  1. Depresie sau anxietate

Este dificil sa te concentrezi atunci cand eşti trist sau permanent ingrijorat, aşa ca nu este deloc neobişnuit ca un copil depresiv sau anxios sa aiba tot felul de probleme. Din ce in ce mai mulţi copii şi adolescenţi sunt diagnosticaţi cu depresie, iar numarul celor care sufera de anxietate este chiar mai mare. Ceea ce este cu adevarat ingrijorator este faptul ca mulţi dintre copiii şi adolescenţii cu depresie şi anxietate nu sunt diagnosticaţi şi trataţi corespunzator. Din acest motiv, ca parte a evaluarii pentru a stabili diagnosticul de ADHD orice copil sau adolescent trebui sa treaca printr-o evaluare a sanataţii mintale.   

Foto: pixabay.com