10 afecţiuni ale pielii care se pot agrava in sezonul rece

10 afecţiuni ale pielii care se pot agrava in sezonul rece

În timpul sezonului rece, pielea noastra poate poate avea de suferit daca nu este ingrijita corespunzator. Frigul şi vantul deterioreaza filmul hidrolipidic al pielii  şi astfel pot aparea diferite probleme,  iar anumite  afecţiuni dermatologice pot fi exacerbate. În general, indicat sa prevenim toate aceste probleme urmand sfaturile medicului dermatolog şi folosind creme hidratante şi articole vestimentare care protejeaza pielea, cum sunt manuşile, fularul, caciula şi ciorapii groşi.

Tegumentul feţei trebuie hidratat zilnic cu ajutorul unei creme, iar buzele cu un balsam special. ”În cazul in care mergeţi la munte, aplicaţi crema cu factor de protecţie solara, deoarece radiaţiile ultraviolete sunt reflectate şi de zapada şi pot provoca arsuri solare, cel mai frecvent la nivelul nasului şi obrajilor. 

Se recomanda bai calde, nu fierbinţi, cu un sapun cat mai bland, urmate de tamponarea blanda a pielii cu prosopul (fara o frecare energica). Dupa baie se va aplica o crema de corp emolienta pe intreg corpul.

Problemele cutaneo-mucoase care apar iarna pot  lua o forma uşoara, cum ar fi uscaciunea pielii (xeroza cutanata, vizibila la nivelul feţei, buzelor , coatelor , genunchilor şi gambelor), eczeme, cea mai frecventa fiind eczema fisurara a mainilor, pana la situaţii mai grave, cum sunt degeraturile cu  necroza tegumentului.

Simptomele suparatoare resimţite de pacienţi: pruritul (mancarimea) şi usturimea sau durere’’, precizeaza dermatologul Proca Ancuţa pentru Ce se intampla, doctore?

Iata care sunt, in opinia specialistului, afecţiunile ce pot deveni mai suparatoare in anotimpul rece!

Keratoza foliculara (pilara) este o afecţiune frecventa, caracterizata de aparţia unor mici papule (bubiţe), aspre la palpare, predominant in zona  braţelor. Se manifesta adesea in anotimpul rece, cand uscaciunea pielii este accentuata.  

Cremele şi loţiunile imbunataţesc aspectul pielii, cu condiţia sa fie folosite constant.  Afecţiunea este cronica, cu perioade de remisiune şi exacerbare şi poate fi controlata prin aplicarea constanta de creme de ingrijire.  Se recomanda  evitarea produselor de spalare agresive, care usuca pielea.

Eczema fisurara apare mai frecvent in sezonul rece,  predominant la nivelul mainilor . Prevenirea acestei afecţiuni consta in purtarea unor manuşi, folosirea sapunurilor blande şi aplicarea unor creme  emoliente. În unele cazuri,  cand apar fisuri,  mancarime şi usturime, se poate folosi o crema cu conţinut de corticoizi  şi antibiotic, pentru a preveni suprainfectarea . De asemenea, se recomanda folosirea  manuşilor de cauciuc la treburile casnice.

Cheilitis sicca ( buzele uscate şi crapate) şi cheilita angulara (fisuri la nivelul colţurilor gurii) au o frecvenţa mai ridicata iarna şi  pot fi prevenite şi tratate cu ajutorul unui balsam de buze gras. În cazul cheilitei se poate prescrie o crema cu antibiotic, pentru a preveni suprainfectarea leziunilor.

Urticaria la frigse manifesta prin apariţia unor papule sau placarde eritemato-edematoase pruriginoase la nivelul pielii expuse la frig. În aceste cazuri se pot folosi medicamente antialergice şi creme cu corticoizi.

Sindromul Raynaud poate fi detectat dupa paloarea şi cianoza (culoare albastruie) degetelor mainilor dupa expunerea la frig (acrocianoza), care produce ischemie la nivelul vaselor de sange .

Crioglobulinemia este o afecţiune in care in sangele bolnavilor se gaseşte o imunoglobilina care are proprietatea de a precipita, la temperaturi sub 37 de grade Celsius, temperatura normala a corpului uman. De obicei, acesta se manifesta in regiuni ale corpului cu o temperatura mai scazuta, la extremitaţi (nas, urechi, degete, in zone cu multe capilare superficiale, mai ales atunci cand sunt expuse la temperaturi scazute. Astfel, pot sa apara acrocianoza, livedo reticularis (aspect de piele marmorata ), purpura, urticarie la rece, ulceraţii sau necroza ţesuturilor la nivel local.

Eritromelalgia este caracterizata de apariţia unui eritem, insoţit de durere şi senzaţia de arsura ,  congestia şi tumefacţia extremitaţilor membrelor.  Tratamentul consta in administrarea de aspirina şi anestezice locale.

Eritrocianoza afecteaza persoanele de sex feminin  şi se manifesta sub forma unor placi roşii albastrui sau violacee, simetrice, şi se localizeaza la nivelul tegumentului cu strat adipos mai gros, predominant  la nivelul gambelor.

Simptomele se estompeaza in cazul purtarii hainelor groase şi scaderii in greutate. Aceasta afecţiune poate disparea spontan dupa cateva luni sau ani, dar in unele cazuri poate persista fibroza şi edemul chiar daca eritemul (roşeaţa) a disparut. 

Pernioza apare la persoanele cu predispoziţie genetica pentru aceasta afecţiune şi se manifesta prin apariţia unor leziuni inflamatorii eritemato-violacee cutanate, cauzate de expunerea la temperaturi aproape de punctul de ingheţare. Leziunile sunt localizate cel mai frecvent la nivelul degetelor mainilor şi picioarelor, talpilor şi calcaielor , nasului şi urechilor, dar pot aparea in orice parte a corpului expusa la frig. Simptomele dupa care poate fi detectata afecţiunea: pruritul, senzaţia de arsura locala şi durerea. În unele cazuri severe pot aparea bule (başici), pustule şi ulceraţii.

Chilblain lupus este o forma rara de lupus cutanat care apare predominant la femei şi se caracterizeaza prin apariţia unor leziuni eritemato-edematoase la nivelul degetelor, cu aspect de degeratura. Este adesea rezistent la orice tratament, singura soluţie fiind evitarea frigului.

‘’Dermatita atopica, psoriazisul, dermatita seboreica şi rozaceea sunt afecţiuni cutanate care se pot exacerba in condiţii de frig, iar bolnavii cu aceste afecţiuni trebuie sa se fereasca pe cat posibil de expunerea indelungata la frig. De asemenea, fumatorii, pacienţii care prezinta tulburari circulatorii periferice sau sufera de alte boli sistemice, cum ar fi diabetul, trebuie sa ştie ca prezinta un risc mai mare de degeraturi ale extremitaţilor’’, mai spune dermatologul Proca Ancuţa.